Sport

Goran Lojo više nije selektor reprezentacije BiH













Goran Lojo podnio je ostavku na selektorsko mjesto.

Nakon teškog poraza od Njemačke Goran Lojo više nije selektor repezentacije BiH. On se oglasio na svom Facebook profilu i njegovo pismo prenosimo u cjelosti:

“Nakon večerašnje utakmice, povlačim se sa pozicije selektora ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Moj ugovor svakako ističe nakon EP 2023. godine. Kako se nismo plasirali, ovo večeras je bila moja posljednja utakmica na klupi najdražeg tima. Odlazim ponosan na sve što smo napravili zajedno sa igračicama ekipom od 2017. godine naovamo. 2017., kada sam preuzeo reprezentaciju, nismo imali niti jedan bod na oficijelnom FIBA rankingu.

Možda će Vas zanimati i:

Danas smo 14. reprezentacija Svijeta i 6. Evrope, prema posljednjoj FIBA ranking listi. Ostvarili smo najbolji rezultat u historiji timskih olimpijskih sportova koje je jedna reprezentacija BiH postigla, 5.mjesto u Evropi. Zatim smo pobijedili olimpijskog viceprvaka Japan te se tako plasirali na Svjetsko Prvenstvo, među 12 najboljih ekipa na svijetu. I to prvi put u historiji bh. košarke. Za sve uspjehe, zaslužni smo svi zajedno, moje igračice ja kao trener te moj stuff na čelu sa legendom bh., evropske i svjetske košarke, Razijom Mujanović. Došlo je do smjene generacija, treba proći određeno vrijeme da se nova ekipa uigra i poklope ostale stvari koje su bitne za timski uspjeh.

Nažalost , neki nemaju razumijevanja, niti strpljenja, neki vrše namjerne opstrukcije i ponižavanja ženske košarkaške reprezentacije BiH u posljednje vrijeme, imaju neke druge interese o kojima ne bih u detalje. Za tim nema potrebe jer unutar KSBiH postoje tijela koja će, nadam se, riješiti tu problematiku što prije zbog bolje budućnosti košarke u BiH.

Razmišljao sam od odlasku već nakon svjetskog prvenstva u Australiji, ali poslije neviđenih pritisaka i opstrukcija na žensku košarkašku reprezentaciju, odlučio sam ostati i okončati ovaj ciklus.

Od ničega smo došli do najvećeg uspjeha u historiji bh. timskih sportova i to nam niko nikada neće moći osporiti.

Odlazim i prepuštam svoju poziciju nekom novom koga odredi Upravni odbor Košarkaškog saveza i želim mu svu sreću u daljem radu.

S poštovanjem, Goran Lojo, selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH.”

Lojo je za selektora ženske seniorske reprezentacije BiH izabran 28. septembra 2017, a prije toga je vodio žensku juniorsku reprezentaciju BiH, s kojom je izborio plasman u A diviziju.

Najveći uspjeh pod njegovom palicom bilo je peto mjesto u Evropi, ali i historijski plasman na Svjetsko prvenstvo.



Izvor
Ba.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button