Covid-19

WHO: Indijska varijanta koronavirusa izaziva globalnu zabrinutost










Virusna varijanta B.1.617 koja se prvi put pojavila u Indiji prošle godine izaziva globalnu zabrinutost, priopćila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Radi se o varijanti koja izaziva zabrinutost na globalnoj razini”, izjavila je na sastanku Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19. “Postoje neke dostupne informacije koje upućuju na povećanu prenosivost.”

Broj novozaraženih i preminulih od koronavirusa u Indiji se u ponedjeljak približio dnevnom rekordnom iznosu zbog čega se vlada premijera Narendre Modija poziva da zatvori drugu najmnogoljudniju zemlju na svijetu.

Možda će Vas zanimati i:

WHO je priopćila da je dominantna varijanta B.1.617 prvi put identificirana u Indiji prošlog prosinca, iako je ranija verzija zabilježena u listopadu 2020.

Ova se varijanta već proširila u druge države, a mnoge su zemlje odlučile blokirati ili ograničiti dolaske iz Indije.

Van Kerkhove je naglasila da će o toj varijanti i njezinim trima verzijama više informacija biti dostupno u utorak.

Čelnik WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekao je da Zaklada Svjetske zdravstvene organizacije pokreće kampanju pod nazivom “Zajedno za Indiju” u svrhu prikupljanja sredstava za opskrbu kisikom i nabavu lijekova i zaštitne opreme za zdravstvene djelatnike.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button