Zanimljivosti i zabava

(FOTO, AUDIO, VIDEO) SELMA, OLIVERA, TONKA, ENA…: Ovo su fatalne žene iz najljepših pjesama bivše Jugoslavije










Jedna dobra poslovica kaže da ćete živjeti vječno ako se u vas zaljubi pisac ili pjesnik. Tu sreću da se u njih zaljube najbolji tekstopisci i rock pjesnici sa ovih prostora imaju ove dame, čija imena i osobine znamo iz pjesama koje su proslavile njihove tvorce i njih kao muze.

Tonka Čović – Popadić, supruga pokojnog Momčila Popadića, jednog od najvećih tekstopisaca u bivšoj zemlji, nadahnula je pjesmu Novih fosila koja nosi njeno ime. Stihovi “Tonka reci cvrčak” šaljiva su posveta Tonkinom izgovoru glasa “r”, a Momčilo Popadić i Rajko Dujmić su “Tonku” napisali za jednu večer te je preko telefona izveli Tonki, koja još uvijek pusti suzu kada tu pjesmu čuje na radiju.

Tonka i Pop

05.07.2016., Split – Tonka Popadic, udovica skladatelja Momcila Popadica.
Presnimila: Miranda Cikotic/PIXSELL

Mirjana Antonović je “Divna crna žena” iz pjesme Kiće Slabinca. Mirjana i Kićo su se upoznali na njegovoj turneji po Americi, te je on napisao pjesmu na letu prema Zagrebu, otkrila je Mirjana prošle godine, koja je nakon Kiće ljubovala s Miroslavom Ilićem, s kojim ima i sina Devina.

Mirjana i Kićo

Selma Borić je najpoznatija Selma na Balkanu, zbog pjesme Bijelog dugmeta koja opisuje njen susret s Vladom Dijakom, koji joj je napisao pjesmu nakon što joj je ponio kofer prema željezničkom peronu. Prozor u vagonu u kojem je Selma putovala prema Zenici bio je razbijen, što je upalo u oči Dijaku, koji ju je upozorio da se ne naginje kroz prozor. Ostalo je historija.

Selma Borić

Olivera Balašević je muza svom mužu Đorđu Balaševiću, koji joj piše pjesme više od trideset godina. Đorđe Balašević i Olivera su se upoznali u Novom Sadu, dok je ona bila siromašna studentica iz provincije, te joj je šarmantni Balašević napisao pjesmu “Provincijalka”, zasigurno jednu od najvećih pjesama u svojoj karijeri. Balašević i Olivera u braku su 37 godina, imaju troje djece i vole se kao prvog dana.

https://youtu.be/jpLqzudb0iU

Alka Vuica je nadahnula Bajagu koji joj je posvetio pjesme “Zažmuri” i “Sa druge strane jastuka”. “Kad smo se upoznali, rekao mi je: “Ti si jedini pisac bez prišteva i naočala”, a ja sam poludjela za njim. Bila je to ljubav na daljinu, ali prava, romantična, s mnogo napisanih pisama i pjesama”, rekla je Alka o susretu i ljubavi s Bajagom.

Snježana Banović je glavna junakinja nekih od najljepših pjesama Johnnyja Štulića, s kojim je bila u vezi početkom osamdesetih. Iako nijedna ne nosi njeno ime, mnoge su posvećene upravo njoj i mnoge u sličicama opisuju njihov zajednički život u Zagrebu, u vrijeme kada je Štulić bio najveća faca u bivšoj Jugoslaviji.

Snježana Banović

Navodno je Ena Begović “Ena” iz kultne pjesme Darka Rundeka. Pjevač to nikada nije javno priznao, ali postoje indicije da su se upoznali u pozorištu te da je lijepa glumica pokušala uticati na Rundeka i odgovoriti ga od eksperimentiranja s drogom.

Izvor i foto: slobodna-bosna.ba/ index.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button