Lifestyle

6 razloga zašto vaše ruke izgledaju starije od vas













Kada je u pitanju vašee lice, vaša rutina protiv starenja je “dobro podmazana mašina”: kreme za sunčanje s UV-zaštitom, hidratantne kreme, serumi koji smanjuju bore, cijelo brdo proizvoda. A vaše ruke? Ne baš tako puno, zar ne?

Ako nemate plan za održavanje ruku mladima, za nježnu, često zlostavljanu kožu i nokte na rukama, to će se na vašim rukama ubrzo i vidjeti, tvrde stručnjaci.

Evo šest stvari zbog kojih ruke izgledaju starije – i kako ih preokrenuti.

#1 Staračke pjege

Što se tiče staračkih pjega, smiješno je da zapravo nemaju nikakve veze s dobi: staračke pjege su posljedica izlaganja suncu, kažu. Mada ih obožavateljke sunčanja mogu ranije dobiti, najčešće se pojavljuju u dobnoj grupi 50+ godina, koja je nakupila više izloženosti suncu. Kako ne bi trebalo da nosite nositi rukavice 24 sata dnevno, trebalo bi da nanesete kremu sa zaštitnim faktorom 30 prije nego što izađete iz kuće na sunce svaki dan – i ponovno je nanesite nakon što operete ruke ili svaka dva sata – ako ste čak i malo izloženi sunčevoj svjetlosti, savjetuju stručnjaci.

#2 Gruba koža

Ako vam se na rukama počne pojavljivati gruba i namreškana koža, koristite retinoidnu kremu kako bite poboljšali teksturu kože te pokrenuli rast zadebljanog kolagena, savjetuju stručnjaci. Takve kreme dobijaju se na recept, pa se svakako posavjetujte s dermatologom.

#3 Koža koja se ljušti  Ništa na suhoj i ljuskavoj koži ne asocira na pojmove “mlada i zdrava”. Vratite ih u glatko stanje s ovom rutinom prije spavanja: najprije uklonite grubu, mrtvu kožu nježnim pilingom, a zatim napravite maslac za cjelonoćnu masku miješanjem glicerina i biljnog ulja. Potom namazane ruke omotajte plastičnom folijom te ostavite što duže možete.

#4 Diskoloracija

Najprije morate otkriti zašto su vam nokti žuti ili smeđi. Ako se diskoloracija nastavi ili je popraćena s boli, to je vjerovatno gljivična infekcija – provjerite to odmah kod svog ljekara kako biste je mogli liječiti. Ako ste bila kod lijekara te je ispalo da problem nije gljivična infekcija, možete se opustiti, jer je diskoloracija vjerovatno bezopasna nuspojava – na medikamente poput lijekova protiv psorijaze ili nošenja tamnog laka. Trljajte nokte kriškom limuna, baš kao kada skidate lak s noktiju ili ih namočite u tekućinu za čišćenje proteza 15 do 20 minuta kako biste uklonili mrlje. Takođe, pazite da nanesete temeljni premaz prije nego što ponovno primijeniš svoj omiljeni lak za nokte.

#5 Krhki nokti

Voda ili izloženost hemijskim proizvodima, sezonske promjene vremena, pa čak i genetika, sve to može dovesti do krhkih, lomljivih noktiju. Ali, pravi suplementi mogu pomoći. Uzimanje doze od 2,5 mg vitamina B biotina poboljšava čvrstoću noktiju i smanjuje krhkost nakon šest do devet mjeseci, rezultat je istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology.

#6 Zastarjeli manikir

Popularni oblici i nijanse noktiju stalno se mijenjaju, a držanje koraka s njima je jednostavan način da ruke izgledaju mlađe. Trenutno su kraći nokti trend; nemoj imati nokte duže od  ¼ centimetara iznad vrha prstiju, savjetuju stručnjaci.

Izvor:ljepotaizdravlje.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button