Svijet

Australija: Četnicima zabranjeno sudjelovanje na mimohodu u Melbourneu













Mimohod australskih i savezničkih ratnih veterana održan je u australskom Melbourneu 25. aprila. Mimohod je to na kojem su do sada marširali i australski četnici, ali su ove godine protjerani, kako javljaju iz Srpskog nacionalnog centra “Draža Mihailović” u Melbourneu.

Nakon masakra u Novom Zelandu, gdje je jedan Australac inspirisan četništvom poubijao veliki broj muslimana u dvije džamije u Christchurchu, hrvatsko udruženje Projekt Velebit je zajedno sa sydneyskim glasilom “Domovina” i Odborom Hrvata u Victoriji, 24. marta 2019. uputilo otvoreno pismo na australskog federalnog Ministra za veteranska pitanja i na sva državna predstavništva australskog udruženja ratnih veterana RSL, objašnjavajući da Australija prihvaćanjem četnika kao sudionika na ANZAC Day mimohodima, legalizira i promovira ideologiju pod čijim utjecajem je najprije počinjen masakr u Norveškoj a sada i u australskom susjedstvu, u Novom Zelandu.

“Zabranili su nas s mimohoda, a 30 pripadnika interventne policije nas je potjeralo pred televizijskim kamerama i pedesetak drugih snimatelja – bilo je kao da smo majmuni u cirkusu, s ovom akcijom unaprijed planiranom da nas isprovocira. RSL nas je odlučio zabraniti nakon što su primili prigovore. Ukazali su na protest iz 1993., međutim podrazumijeva se da je bilo nedavnog dodatnog lobiranja protiv nas – misli se da su ovi također bili Srbi sa, ja pretpostavljam, komunističko-fašističkom agendom. Ovo je krajnje tužan dan za našu zajednicu, pljuvačka u lice našim veteranima pokojnima i živima. Ostali smo sabrani i nismo reagirali na iznenadni postupak vlasti koje su nastupile neprijateljski i agresivno. Predstavnici novina ‘Srpski glas’ su bili prisutni i očekuje se da će događaj opisati u njihovom idućem broju”, objasnio je jedan od zabranjenih četničkih sudionika mimohoda.

(Izvor: Bportal)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button