Lifestyle

Zolotić: Kako hranom ublažiti zdravstvene posljedice zagađenog zraka










Polutanti iz zraka imaju sličan efekat na organizam čovjeka kao i oksidanti/slobodni radikali kod pušača i onih koji konzumiraju nargilu, a to neželjeno djelovanje može se ublažiti snažnim antioksidativnim komponentama iz hrane.

Svima nam je dobro poznato da izloženost zagađenom zraku može narušiti zdravlje. Međutim, koliko god se trudili, ne možemo ga izbjeći.

Znači li to da se jednostavno trebamo pomiriti s tim?

Britanski naučnici donose rezultate studije prema kojoj vitamin C štiti od štetnog utjecaja zagađenog zraka.

Naime, naučnici sa Imperial College London proveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 200 osoba koje pate od hroničnih bolesti pluća, kao što su astma ili hronična opstruktivna plućna bolest (KOPB). U obzir su uzeli i nivo onečišćenja zraka kojem su sudionici bili izloženi.

Ustanovili su da su kod osoba, koje redovno unose vitamin C, simptomi bolesti znatno manje izraženi, čak i za vrijeme izloženosti visokom nivou onečišćenosti zraka.

Naučnici ističu kako prehrana igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Antioksidansi, kojima pripada i vitamin C, smanjuju nivo slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje te mogu uzrokovati nastanak raka.

Namirnice koje su bogate vitaminom C su: acerola, odnosno američka višnja, šipak, brokula, crna ribizla, peršun, zelena salata, limun, narandža, ljuta paprika, ananas, kivi, kelj i kupus.

Svako voće i povrće u sebi sadrži vitamin C, a jedina razlika je u količini. Stručnjaci preporučuju dnevni unos od 60 mg, ali također važno je znati da potreba za vitaminom C ovisi o dobi, spolu i životnim navikama osobe, a kako ne biste lutali, najbolje je posavjetovati se sa ljekarom.

Doktori ističu da polutanti koji su danima prisutni u zraku u nekim bh. gradovima, najviše neželjenih efekata ostavljaju na respiratornom sistemu čovjeka, jer prodiru u kranje stadije bronhija (bronhiola, alveola), što uzrokuje upale.

Zolotić: Najjači antioksidant je vitamin E kojeg najviše ima u mastima, odnosno u sjemenkama i biljnim uljima

Prema riječima Tarika Zolotića, nutricioniste, imunološki sistem čovjeka djeluje tako da luči odbrambene imunološke ćelije koje svojim različitim inflamatornim komponentama djeluju tako da uništavaju strana tijela u plućima, čime se oštećuja muskulatura ćelija.

Riječ je, dodaje Zolotić, o bronhijama, koje su vrlo glatke i koje imaju jako osjetljivu muskulaturu, nakon čega nastaje suženje sudova, što uzrokuje emfizem ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Kako u ovakvim slučajevima hrana može pomoći i ublažiti posljedice koje zagađen zrak ostavlja na zdravlje čovjeka?

– Polutanti iz zraka imaju sličan efekat na organizam čovjeka kao i oksidanti/slobodni radikali kod pušača i onih koji konzumiraju nargilu. To neželjeno djelovanje može se ublažiti snažnim antioksidativnim komponentama iz hrane. Kada su u pitanju vitamini i minerali, najjači antioksidant definitivno je vitamin E kojeg najviše ima u mastima, odnosno u sjemenkama i biljnim uljima, prije svega maslinovom, koje ima jako antiinflamatorno djelovanje. Potom je tu i vitamin C koji je izrazito jak antioksidans, a njegovi najbolji izvori su: citrusno voće, a od povrća – paprika, koja obiluje vitaminom C. Jaki antioksidansi su i beta-karoteni, pigmenti koji daju narandžastu boju voću i povrću, a izdvojio bih: mrkvu, breskvu, kajsije, ali i likopeni kojeg ima u paradajzu – navodi Zolotić.

Ono što bi moglo imati izrazito dobro djelovanje na organizam su i timol i karvakrol, ulja kojama, kaže nutricionista, obiluje začin origano.

– Preporučio bih u ovim danima piti čaj od timijana, ali i inhaliranje eteričnim uljima, poput eukaliptusa. Kapsaicin iz paprike i ljutih papričica poboljšat će cirkulaciju krvi u organizmu, a on na neki način djeluje i kao vazodilatator (proces širenja krvnih sudova). Ima i spazmolitičko djelovanje, što može pomoći osobama koje imaju opstrukcije pluća i otežano disanje. Naravno, u organizam treba unositi što više čiste izvorske vode koja će pomoći u čišćenju organizma od opasnih čestica i pospješiti njihovo brzo izbacivanje. Važno je raditi i na jačanju crijevne mikroflore, čiji je učinak jako bitan, naročito u slučajevima upalnih odgovora koje aktivira histamin (važna biohemijska supstanca u organizmu), koji može uzrokovati spazam pluća. Zbog toga u prehranu treba uvsrtiti probiotike, što nije teško učiniti, jer je sezona ukiseljenih salata koje obiluju ovim živim mikroorganizmima. Probioticima su bogati i kiselo mlijeko, a možete koristiti i dodatke prehrani u vidu probiotika ili prebiotika vlakana – preporučio je Zolotić.

Izvor:  Faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button