BiH

Sud BiH: Osuđeno pet carinika – dobili novčane i zatvorske kazne!










Pravosnažnom presudom Suda BiH, pet carinika osuđeno je na ukupno deset godina zatvora i novčanu kaznu od 12.000 KM za korupciju u Carinskoj ispostavi u Sarajevu, dok je šef ispostave na Aerodromu Sarajevo oslobođen optužbi.

Šef smjene u Carinskoj ispostavi, Zoran Lončar, osuđen je na tri i pol godine zatvora i novčanu kaznu od 2.000 KM. Još jedan šef smjene, Mensur Mašetić, osuđen je na dvije godine zatvora i 2.000 KM novčane kazne zbog primanja dara.

Možda će Vas zanimati i:

Carinici Maid Keč, Branka Tešić i Muhamed Hanjalić proglašeni su krivim za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi i osuđeni su na po godinu i pol zatvora. Pored toga, oni su dužni da plate i po 2.000 KM.

Carinici Emir Čaušević i Zijad Hadžifejzović ranije su postigli sporazum s Tužilaštvom BiH i njihovi su predmeti odvojeni od ostalih optuženih.

U presudi se navodi da su osuđeni u više navrata na Međunarodnom aerodromu Sarajevu, na linijama za Istanbul, Minhen i Beč, od putnika iz Kine, Turske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i BiH, uzimali mito kako im robu komercijalnog karaktera ne bi upućivali na redovnu carinsku proceduru.

U oko 70 osuđujućih tačaka optužnice, osuđeni su, kako je naveo sudija Mirko Božović, primali mito u iznosu od 20 do 700 KM.

Izvor: BHRT



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button