SvijetVijesti

Zastupnica Evropskog parlamenta Kaili smijenjena s dužnosti, ona negira optužbe za korupciju










Političke skupine Evropskog parlamenta izglasale su u utorak oduzimanje uloge potpredsjednice Evi Kaili zbog velikog korupcijskog skandala, baš u trenutku kada je njen advokat rekao da ona negira bilo kakvu nepravdu u svom prvom javnom komentaru o slučaju.

Kaili, jedna od 14 potpredsjednika parlamenta, bila je među četvero ljudi uhapšenih i optuženih u Belgiji ovog vikenda zbog optužbi da im je domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu Katar davao gotovinu i poklone kako bi uticao na donošenje odluka.

Skandal je izazvao bijes u Bruxellesu i potaknuo zabrinutost među zakonodavcima EU-a i političkim čelnicima da bi incident mogao dodatno narušiti imidž EU-a u zemlji i inostranstvu, što je natjeralo skupštinu da brzo suspenduje i prekine bilo kakve veze sa Evom Kaili.

Potpredsjednici EU parlametna našli vreće novca?! Oduzeli su joj ovlasti i pod istragom je | 24sata

Evropski parlament sebe vidi kao moralni kompas u Bruxellesu, donoseći rezolucije kritične prema kršenjima ljudskih prava širom svijeta i pozivajući vlade EU-a na odgovornost. Njemačka je saopćila da je ovaj slučaj već ugrozio kredibilitet Evrope.

– Odluku o smjeni Eve Kaili donio je Evropski parlament na hitnom sastanku predsjednika – rekla je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Glasanje sada treba potvrditi cijeli parlament, a ono bi trebalo biti održano danas.

Belgijski tužioci su rekli da više od četiri mjeseca sumnjaju da jedna zaljevska država pokušava kupiti uticaj u Bruxellesu.

Izvor koji je upoznat sa slučajem rekao je da je ta zaljevska država Katar, dok Katar negira bilo kakvu povezanost za ovim slučajem.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button