BiH

UVOĐENJE REDA NA BH. CESTAMA: Evo kakve kazne slijede vlasnicima neregistriranih vozila










U posljednje vrijeme uočen je veći broj prekršaja vožnje neregistriranih motornih vozila i bez važeće police osiguranja na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na osnovu ovih statističkih pokazatelja iz MUP-a HNK-a su upozorili sve vozače koji u saobraćaju sudjeluju s neregistriranim automobilom da vrše kazneno djelo.

„Ovim putem želimo upoznati javnost, a pogotovo vozače sudionike u saobraćaju da upravljanje neregistriranim vozilom koje sudjeluje u saobraćajnoj nesreći, a nema važeću policu osiguranja nije samo prekršaj već i kazneno djelo, propisano članom 23. Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti“, rekao je za Radiosarajevo.ba Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK-a.

Član pomenutog Zakona objavljen je u Službenim novinama FBiH, broj 24/05 i glasi: „Svaka osoba koja ima u posjedu ili u vlasništvu vozilo u upotrebi u FBiH, na cestama ili područjima dostupnim javnosti i koja ne pribavi osiguranje od odgovornosti prema trećim osobama, koje proizlazi iz saobraćajnih nesreća, kaznit će se zatvorom od 30 dana do 3 godine”.

Kako nam je rekao Ljudevit Marić, PU Mostar u posljednjih šest godina podnijela je 211 izvještaja nadležnom tužilaštvu, a najavio je da će se s ovakvim načinom postupanja nastavit i dalje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button