SvijetVijesti

Škotska postaje prva zemlja koja omogućuje ženske higijenske proizvode besplatno










Škotski parlament izglasao je novi zakon nakon četvorogodišnje aktivističke kampanje koju je vodila  Monica Lennon.

Škotska je tako postala prva zemlja na svijetu koja pruža besplatan i sveobuhvatan pristup proizvodima koji se koriste tokom menstruacije. To je rezultat kampanje koja je iz temelja promijenila javni diskurs na temu menstruacije.

Zakon o besplatnim proizvodima za menstruaciju koji je jednoglasno usvojen u utork naveče, nametnuće zakonsku obavezu lokalnim vlastima da učine ove proizvode dostupnim svima kojima su potrebni, kao što to čini opština North Ayrshire  od 2018. godine.

Kampanju, koju su podržali aktivisti širom države, predvodila je glasnogovornica škotskih Laburista za zdravstvena pitanja,  Monica Lennon, koja je za Gardijan rekla da je ovo “ponosan dan za Škotsku”.

Ona je rekla da će ovo mnogo značiti djevojkama i ženama, ali i da je to dovelo do velike promjene u načinu na koji se govori o menstruaciji u javnosti, o kojoj se ranije uopšte ni razgovaralo.

Tokom pandemije, mnogima je još teže izdvajati novac za higijenske proizvode na mjesečnoj bazi, a prema istraživanjima jedna od pet žena iskusila je ovaj problem.

Procjenjuje se da će ovaj program koštati ooo  £8.7 million godišnje.

Aktivisti širom svijeta pratili su napredak u Škotskoj i smatraju da je ovo važna poruka tokom globalne pandemije da prava žena i djevojčica možemo staviti visoko na političkom dnevnom redu, prenosi Gardijan.

Izvor: buka



Back to top button