Zanimljivosti i zabava

Radnici koji umru od starosti dok su u radnom odnosu morat će odraditi staž posthumno













Iz Vlade FBiH su poručili kako smrt nije opravdanje za nerad, pa će radnici morati raditi do dobi od 67 godina, bili oni mrtvi ili ne, ali će im u tom slučaju ponuditi grobna mjesta unutar firme po povlaštenim kreditima u švicarcima.

U novom Zakonu o radu, u kojem će radnici ići u penziju sa 67 godina, podigao je popriličnu medijsku prašinu, ali iz Vlade tvrde kako su ti navodi izvučeni iz konteksta i nepotpuni. Ovaj potpuno novim prijedlog zakona predlaže kako će radnici morati odraditi do šezdeset sedme godine života ili četrdeset i jedne godine staža bili oni živi ili mrtvi. Premijer Federacije Fadil Novalić detaljnije nas je uputio u reformu mirovinskog osiguranja.

– Gledajte, nikakvi radnici, radničići i radnice neće više zabušavati i odlaziti u penziju na teret poreznih obveznika. Dosta je toga dragi prijatelji. Normalan čovjek ne može više niti plastičnu bocu baciti, a da ti penzioneri ne skoče na njega kao pirana. Ovom reformom, koja je samo jedna od mnogih, a ima ih više od 5, ti neradnici morat će odraditi do svoje šezdeset sedme godine, bili mrtvi ili ne. Kako je ono pisalo u onom izviđačkom logoru, pomozite mi… ah da, “Rad oslobađa” – objasnio nam je Novalić, vidno zamišljen o kojem je to izviđačkom logoru bilo riječ.

Ipak kako bi pokazali da su socijalno osjetljivi, iz Vlade poručuju kako će radnicima koji umru od starosti dok su još u radnom odnosu, omogućiti grobna mjesta unutar firme po povlaštenim kreditima u švicarcima, a onima koji požive do tada, studente koji će ih voditi za ruku po firmi u slučaju staračke mrene ili Alzheimerove bolesti.

Za kraj o svemu se oglasio i jedan od predsjednika Bakir Izetbegović koji dobnu granicu od 67 godina ne vidi kao problem, jer je surfajući po internetu saznao kako su građevine u BiH u prosjeku starije od 100 godina, pa tako ima dosta vremena i za uživanje u penziji.

 

 

 

(Tekst je satiričnog karaktera.)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button