Sport

Zbog gola u posljednjoj sekundi Ajax na berzi izgubio 100 miliona eura




Dionice holandskog fudbalskog kluba Ajax izgubile su na vrijednosti 15 posto nakon što je taj klub ispao iz UEFA Lige šampiona.

Ajax je u srijedu izgubio 3:2 od Tottenhama i ispao iz daljeg takmičenja zbog golova u gostima.

Njegove akcije, koje su na zatvaranju berze u četvrtak vrijedile 23,5 funti po komadu zbog očekivanja da će se lako plasirati u finale takmičenja, pale su na 19,65 funti do 11:02 sati danas.

Time je pad vrijednosti kluba po tržišnoj kapitalizaciji dostigao gotovo 100 miliona funti (oko 116 miliona eura), odnosno njegova tržišna vrijednost je sa 430 miliona funti pala na 337 miliona.

Ajaxove akcije prethodno su konstantno jačale, prateći tako njihov pobjednički hod do polufinala. Skočile su devet procenata nakon pobjede nad evropskim šampionom Realom iz Madrida pri prolazu u četvrtfinale, kao i skoro 10 posto nakon što je holandski klub eliminisao italijanski Juventus i plasirao se u polufinale.

Težak poraz koštao je holandski klub i 15 miliona eura zbog izgubljenih nagrada, što je otprilike 16 posto njegovog prihoda u 2018.

Ipak, uprkos ispadanju u dramatičnoj završinici njihovog meča sezone, akcije Ajaxa su ove godine “u zelenom” čak 52 procenta, piše Bankar.me.

Izvor: Bankar.me



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button