BiH

Momčilo Krajišnik dobio od Milorada Dodika 700.000 KM










Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je, po veoma povoljnim uvjetima, dodijelila kredit u iznosu od 700.000 KM firmi “Sarajevoinvest” osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

Krajišniku je odobreno godinu dana grejs perioda, rok otplate 10 godina, a kredit je plasiran preko Nove banke i to samo nekoliko dana po podnošenju zahtjeva. Krajišnik je zahtjev podnio u četvrtak 5. oktobra 2017. godine, a Kreditni odbori Nove banke i IRB-a već su do srijede, 11. oktobra 2017. godine obavili sve formalnosti i odobrili kredit, piše Nebojša Vukanović. Ugovor o zajmu je potpisan 1. decembra 2017. godine.

Vukanović, inače savjetnik bivšeg predsjednika SDS-a Mladena Bosića, konstatira da je Dodik spreman odriješiti narodnu kesu kako bi “lijepo počastio svoje sinekure koje za njega rade prljav posao na terenu”.

Momčilo Krajišnik je, podsjećanja radi, po izlasku iz zatvora započeo usku saradnju sa Dodikom, na čiju je inicijativu osnovao takozvane “Stvaraoce Republike Srpske”, posredstvom kojih redovno kritizira svoju nekadašnju stranku. Pored “Stvaraoca”, osnovana je i Prva SDS, što je za cilj imalo razvlačenje SDS-ovog glasačkog tijela.

U posljednje dvije godine Krajišnikova firma potpisala je ugovore o nabavci drvenih impregniranih stubova sa Elektrokrajinom i ostalim javnim preduzećima u elektro-energetskom sektoru vrijedne 1,3 miliona KM, a Šume Srpske su se obavezale da će uredno snabdijevati “Sarajevoinvest” oblovinom.

Vukanović dodaje da je Dodik preko IRB-a podijelio desetine miliona KM podobnim firmama poput “Farmalenda”, “Rančija”, “Pletesa” ili “Nikole Tesle”.



Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button