Svijet

Prva Amerikanka koja je dobila cjepivo: Osjećam se odlično…










Cjepivo mRNA-1273 je u eksperimentalnoj fazi, a čak i ako se pokaže učinkovito protiv virusa COVID-19, u opću upotrebu moglo bi doći tek za 12 do 18 mjeseci

Jennifer Haller (43), majka dvoje djece iz Seattlea, prva je Amerikanka koja je dobila eksperimentalno cjepivo protiv korona virusa. Potencijalni lijek koji su razvili američki Nacionalni instituti zdravlja (NIH) i kompanija iz Massachusettsa, Moderna Inc, naziva se mRNA-1273 i čak i ako se pokaže uspješnim, na njegovu opću upotrebu morat ćemo čekati 12 do 18 mjeseci, piše Daily Mail.

Testiranje je započelo u istraživačkom institutu Kaiser Permanente Washington u Seattleu, a Haller je bila prva od 45 dobrovoljaca koji su pristali na testiranje. U prvom stadiju testiranja njima će, s mjesec dana razmaka, dati dvije doze cjepiva.

Možda će Vas zanimati i:

– Svi se osjećamo tako bespomoćno. Ovo je odlična prilika za mene da napravim nešto korisno – rekla je Jennifer dok je čekala cjepivo. Nakon što je završila, izašla je s velikim osmijehom na licu i rekla da se osjeća odlično.

U cjepivu nema korona virusa pa nema bojazni da će se dobrovoljci zaraziti.

– Čak i ako se cjepivo pokaže uspješnim, nećemo ga moći koristiti još 12 do 18 mjeseci, ali bez obzira na to, pronalazak cjepiva je prioritet za javno zdravstvo. Ova nova studija, koja je pokrenuta u rekordnom vremenu, važan je prvi korak prema tom cilju – rekao je u službenoj izjavi dr. Anthony Fauci iz NIH-a.

Ovo nije jedino cjepivo koje se trenutačno razvija i deseci istraživačkih skupina u cijelom svijetu ‘utrkuju’ se kako bi što prije pronašli rješenje za koronu.

– Mi smo sada ‘tim korona’ i ponosni smo kako smo brzo nakon pojave bolesti počeli s testiranjem potencijalnog cjepiva. Neki od naših pomno odabranih dobrovoljaca, koji imaju između 18 i 55 godina, dobit će veće doze cjepiva kako bi mogli testirati koliko bi jaka cjepiva trebala biti. Provjeravat ćemo nuspojave i testirati krv kako bi saznali potiče li cjepivo imunosni sistem. Ne znamo još hoće li cjepivo uopće uspjeti potaknuti imunitet i hoće li biti sigurno za ljude, zato radimo testiranja. Još nismo u fazi u kojoj bi bilo mudro ili uopće moguće dati ga u javnost na upotrebu – rekla je voditeljica studije u istraživačkom institutu Kaiser Permanente Washington, dr. Lisa Jackson.

Većina istraživača koji se bave potragom za cjepivom koncentrirala se na protein, koji su nazvali ‘spike’ (šiljak), a koji se nalazi na površini korona virusa i omogućava mu ulazak u ljudske stanice. Ideja je blokirati taj protein i ljudi neće moći biti zaraženi.

Istraživači u NIH-u kopirali su dio genetičkog koda virusa u kojem su ‘upute’ za stanice kako da proizvedu taj protein, a Moderna Inc je od toga napravila cjepivo. Plan im je da tijelo počne samo proizvoditi te bezopasne proteine i onda kada imunosni sistem primijeti taj protein koji tijelo nije samo proizvelo, trebao bi stvoriti antitijela koja će biti spremna ako tijelo dođe u doticaj s pravim virusom.

Izvor: 24sata.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button