Lifestyle

Moj Matija me grli najjače: Više nas nije strah sindroma Down!













Matija (4) i dalje teško progovara, zna pozvati svoju macu Cici na igru, reći da ili ne i pozvati mamu Petru da ga izliječi poljupcem ako nešto boli. Ima kromosom više, a i dalje je tako sretno i obično dijete.

Ma odmah on skače u zagrljaj, ne pita tko si i kako se zoveš, pogotovo ako dolaziš sa čipsom ili smokijem u ruci, kaže Petra Gluhinić (41), ponosna majka petero djece. Marija (20), Dean (15), Dorotea (6), Matija (4) i Jakov (3) i maca Cici – cijela zaigrana Gluhinić banda nas je dočekala u njihovom zagrebačkom domu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pažljivo smo u kuću unijeli kamere, rasvjetu i mikrofone, dok su djeca bez imalo srama i suzdržavanja skočila na nas. Posebno Matija koji se ‘izvukao’ iz vrtića zbog našeg snimanja.

– Svaki dan imamo zadatke nakon vrtića, logopeda, fizikalnu terapiju i vježbe, priznaje majka da odmora nema.

Najstarija kći Marija (20) sjeća se dana kada ju je tata Robert nazvao i rekao da dolaze iz bolnice s novom bebom: ‘Sjećam se i riječi: Matija možda ima Downov sindrom’.

– To će biti isti smijeh, iste neprospavane noći, isto plakanje i cmizdrenje, ista sreća. Tješila ih je i stvarno je tako i bilo, potvrdila je cijela obitelj klimajući glavom na Marijine riječi.

foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Petra je imala, kako kaže, školsku trudnoću. Bez ikakvih poteškoća osim poroda tri tjedna ranije.

– Ležali smo u bolnici, suprug, ja i tek rođeni Matija. Ništa nismo ni sumnjali dok nam medicinska sestra nije rekla da postoji mogućnost da Matija ima Downov sindrom. Tada su uslijedile suze i strah, kaže majka.

Sedam dana je obitelj Gluhinić ležala u bolnici, a liječnici su preuzeli Matiju na pretrage da se potvrdi ima li stvarno kromosom više.

– Nisam znala što ću, tjedan dana u bolnici razmišljala sam samo kakav će život imati moj sin, hoće li biti sretan, hoće li imati prijatelje u vrtiću i sretan život. Pitanje koje se također motalo po Petrinoj glavi je: ‘Čime sam ovo zaslužila?’

Mama Petra sada na Downov sindrom gleda kao dar, a ne kao kaznu

foto: Sandra Simunovic/PIXSELLOvaj mjesec idu na tri rođendana njegovih prijatelja iz vrtića, omiljen je u društvu. Često odgajateljice napomenu kako bi rado da se sva djeca mogu igrati kao Matija.

– Voli raditi frizure, voli kuhati u svojoj plastičnoj kuhinjici, a autiće ne vadi iz ruku. Brat Dean je uvijek s njim na vježbama, on mu je najdraža osoba, priznaje supermama Petra.

Ova obitelj je svoj strah pretvorila u snagu, pa sada pomaže i drugima koji se nađu u sličnim situacijama. Više od 30 tisuća ljudi prati svakodnevicu Matije i obitelji putem Facebook stranice Matija i prijatelj Down, a Petra svoje majčinsko iskustvo prenosi mnogim zabrinutim majkama.

I zato Petra ima poruku za majke: ‘Isplačite se dobro, ako će vam biti lakše! Normalno je plakati, ali radite sa svojim djetetom i volite ga najviše što možete, a ono će vam sigurno vratiti trostruko više!’

Izvor: 24sata.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button