BiH

Tužilaštvo BiH vratilo sudu dorađenu optužnicu protiv Dodika i Lukića










Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je vratilo državnom sudu dorađenu optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Potvrdili su da je sud jučer zaprimio uređenu optužnicu protiv osumnjičenih Milorada Dodika i Miloša Lukića i o istoj će biti odlučeno u zakonom propisanom roku.

Početkom avgusta Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika, ali je državni sud umjesto potvrde 21. avgusta odlučio da im vrati optužnicu na doradu jer tužilaštvo nije preciziralo koje je krivično djelo počinjeno te kakva je uzročno-posljedična veza onoga za što se tereti Dodik i onoga za šta se tereti Lukić.

Tužilaštvo je ranije kazalo da su optužnicu podigli zbog krivičnog djela neprovođenje odluke visokog predstavnika iz člana 203. a stav 1 Krivičnog zakona BiH, kojeg je nedavno izmijenio visoki predstavnik Christian Schmidt upravo kako bi u RS-u bile poštovane njegove odluke.

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora, međutim nakon dorađivanja optužnice nisu se oglasili u javnosti kako bi objasnili do kakvih je izmjena došlo.

Mnogi su im zamjerali što optužnica nije pokrenuta zbog udara na ustavni poredak jer bi u tom slučaju dobio veću kaznu, no drugi ističu kako je to komplikovano krivično djelo za dokazati.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti RS-a da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom juna blokiraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH. Taj je zakon, koji je Narodna skupština RS-a donijela 27. juna, Schmidt poništio nekoliko dana kasnije koristeći svoje ovlasti. Međutim, ukaz je objavljen u Službenom glasniku, a Dodik dugo nije mogao pronaći direktora koji će to uraditi dok se nije pojavio Lukić.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button