Zanimljivosti i zabava

GENIJE I PROROK, NIKOLA TESLA PRIJE STO GODINA: „Mobitel ćemo nositi u džepu!”













Prije točno 100 godina, 1917., privatna tužba britanske telekomunikacijske tvrtke Marconi Company protiv njemačkog Telefunkena dozlaboga se zakomplicirala zbog ulaska SAD-a u Prvi svjetski rat. Nikola Tesla tada je bio svjedok obrane, na strani Telefunkena, zato što je bio jedan od najvećih svjetskih eksperata u području bežičnih telekomunikacija.

A kakvu je budućnost bežičnim telekomunikacijama genij “srpskog roda i hrvatske domovine” predviđao u budućnosti pokazuje intervju Johnu B. Kennedyju od 30. januara 1926.

“Kad cijeli svijet bude potpuno bežično premrežen, Zemlja će se pretvoriti u jedan veliki mozak, što suštinski i jest, i sve njegove jedinice skupa činit će jednu stvarnu i ritmičnu cjelinu. Bit ćemo u stanju međusobno komunicirati u trenutku, neovisno o udaljenosti. Ne samo to, nego ćemo… pritom savršeno vidjeti i čuti jedni druge kao da vodimo razgovor u četiri oka, unatoč razdaljenostima od hiljadu milja, a instrumenti kroz koje ćemo komunicirati bit će takvi da će moći stati u džep”, kazao je Tesla.

To je zapravo to, opis pametnog mobitela prije 91 godinu. Čudesa o kojima je Tesla govorio ne staju samo na tome, a mnogo od onoga što je opisivao još i ranije, čovječanstvo još nije ostvarilo i tek, zapravo, naslućuje što je to Tesla doista imao na umu, svom briljantnom znanstveno-poetskom genijalnom umu. Tesla je razumio i puno šire od prirodnih znanosti, tako je često govorio i o društvu.

Ovo, inače, nije jedna od onih apokrifnih, u pravilu netočnih, navodnih povijesnih Teslinih izjava koje se svako toliko šire po društvenim mrežama. Riječ je o intervjuu iz arhiva Twenty-First Century Books, o intervjuu iz 1926. u kojem je objasnio i da budućnost borbe žena za ravnopravnost vodi ka tome da će žene jednog dana biti društveno superiorne muškarcima, što je vidio kao njihovu prirodnu društvenu poziciju, koja im se tijekom razvoja civilizacija u pravilu uskraćivala:

“Ta borba žena prema spolnoj jednakosti na kraju će dovesti do novog poretka među spolovima, sa ženama kao superiornima. Postizanje prvo ravnopravnosti, a poslije i superiornosti, neće biti isprazna fizička imitacija muškaraca, nego buđenje intelekta žena.”

Izvor: slobodna-bosna.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button