BiHKultura

Otvoren 33. internacionalni Sarajevski sajam knjiga i učila 2022.










33. INTERNACIONALNI SARAJEVSKI SAJAM KNJIGA I UČILA 2022. svečano je otvoren danas u 11 sati. Sajam je za posjetioce otvoren sat ranije, a prvih 10 posjetioca su već tradicionalno dobili poklone, knjige koje su im uručili Damir Petrinić, direktor KJP Centar Skenderija i predsjednik programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić.

Svečani program počeo je intoniranjem himne BiH i Vijeća Evrope, nakon čega se obratio direktor Petrinić kazavši da ovo najbitniji događaj posvećen knjizi u BiH te da je postao regionalno nezaobilazan.

Možda će Vas zanimati i:

“Na ovogodišnjem Sajmu predstavit će se 85 autora, 36 izdavačkih kuća i organizatora izložbi sa oko 115 djela. Izdavači i autori dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Švedske, Danske, Norveške, SAD, Irana i Njemačke. U centru pažnje biće nova djela iz svih oblasti, a očekuje nas više od 65 promocija. Potrudili smo da stvorimo sjajan ambijent, a u cilju podizanja atraktivnosti sajma zajedno sa našim prijateljima pripremili smo brojne nove sadržaje. Izdavačima želimo uspješan plasman knjiga, a posjetiocima da nađu kvalitetno štivo za sebe,” kazao je Petrinić.

Predsjednik Programskog savjeta sajma, Ibrahim Spahić istaknuo je da se na sajmovima proteklih godina govorilo od knjizi kao izvoru, ključu mudrosti i zdravlja.

– Sad se oslobađamo toga i upadamo u još dramatičnija vremena. Zato sam za ovogodišnji sajam izabrao moto „Moć knjige“. Za knjige i autore nema granica i u tome je moć knjige. BiH je kao knjiga otvorena, ako poštuješ običaje Bosne i Hercegovine, ona će te uvijek dočekati raširenih ruku. Moć knjige niko ne može sputavati, a i vi možete tu moć uzeti u svoje ruke – naglasio je Spahić.

Adelaida Grabovica iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH obratila se u ime ovogodišnjih počasnih gostiju Sajma, a to su biblioteke.

“Biblioteke su oduvijek stup znanja, obrazovanja i kulture. Biblioteke čuvaju dokaz onoga što smo bili i dokaz onog što jesmo. U BiH ima više od 3.000 izdavača i značajno mjesto zauzimaju upravo biblioteke. Zahvaljujući tome što je Sarajevski sajam knjige prepoznao njihovu važnost imat ćete priliku da u okviru bibliotečkog kutka pogledate dio naše djelatnosti. Svi smo ovdje iz istog razloga, da podijelimo radost čitanja,” kazala je Grabovica.

Sajam je otvorila Hedina Tahirović- Sijerčić, književnica i istraživačica koja je pozdravila posjetioce na romskom jeziku kazavši da joj je drago da na Sajmu ima priliku da progovori u ime onih koji nemaju moć.

“U ovom trenutku magijom mojih stihova otvaram 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila: Knjigo, zbog svih mrtvih i živih baci magiju na nas, da otjeraš miševe, da otjeraš dušmane. Knjigo, zbog svih mrtvih i živih, baci magiju na nas, prevrni stranice naopačke, i prokuni crnu sudbinu , da prevariš crnu noć. Knjigo, zbog svih mrtvih i živih, baci magiju na nas, začaraj zemlju i poreci ljubav, neka vatra ne dimi, nek se prokletstvo ne širi. Začaraj, knjigo, baci nam magiju, ona je i tvoja i moja i naša zajednička MOĆ,” kazala je Tahirović-Sijerčić.

Na otvorenju Sajma nastupili su članovi porodice Martinčević, otac Frano i djeca Rebeka, Ytzhak, Ivo Joshua, David Ya'akov i Moshe Jordan koji su izveli splet sefardskih pjesama.

Sajam je otvoren za posjetioce svaki dan od 10 do 19 sati. Osim velikog broja štandova sa beletristikom, stručnom, dječijom i drugim vrstama literature, posjetioci Sajma mogu pogledati i izložbe „Umjetnost restauracije“, izložbe iz kolekcije Muzeja slobode i mira – IPC-a, izložbu i radionicu studentica i studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, izložbu i radionicu Ume Huseinović „Moć slikovnice“, izložbu i radionicu Historijskog muzeja BiH, izložbu starih i rijetkih knjiga biblioteke Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo, izložbu Gazi Husrev – begove biblioteke „Blago koje traje“,izložbu „Nacionalno blago Bosne i Hercegovine“ te mnoge druge.



Back to top button