BiHVijesti

Evo koje su olakšice za one koji u FBiH žele proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora

Pojednostavljenje procedura










U Ministarstvu energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine su obrazložili šta će novi Zakon o električnoj energiji značiti za funkcionisanje energetskog sektora, za građane i investitore.

Kako su saopćili, to će značiti pojednostavljenje procedura za izgradnju elektrana. Smanjeno je administrativno opterećenje i pojednostavljen je postupak izgradnje proizvodnih pogona, što će investitorima u energetsku infrastrukturu uštediti vrijeme i novac. Konkretno, kada je riječ o izgradnji elektrana, ovaj zakon donosi sljedeće prednosti:

Oslobađanje od obaveze pribavljanja energetskih dozvola, kao i od obaveze pribavljanja dozvole za obavljanje djelatnosti za proizvodne pogone instalirane snage manje od jedan megavat;

Uvođenje pojednostavljene procedure priključenja na mrežu postrojenja koje proizvode struju iz obnovljivih izvora energije instalisane snage do 23 kilovata i koriste se za vlastite potrebe krajnjih kupaca;

Oslobađanje od obaveze pribavljanja akta o usaglašenosti projektne dokumentacije, koji je ocijenjen kao suvišan korak koji je investitorima oduzimao mnogo vremena u praksi.

Spomenuti zakon podrazumijeva i uvođenje sistema certifikacije instalatera solarnih elektrana i vjetroelektrana instalirane snage do 23 kilovata. Na ovaj način će investitori imati, kako su ukazali iz resornog ministarstva, jednu kontaktnu tačku, ovlašteno lice da vodi poslove vezane za instalaciju i puštanje u rad proizvodnog pogona, bez potrebe da se u postupak uključuje veći broj nadležnih organa.

Ovom odredbom stvaraju se neophodni preduslovi za izmjene propisa u oblasti građenja, prema kojim se bi se izgradnja malih solarnih elektrana i vjetroelektrana posmatrala kao instaliranje opreme, odnosno oslobodila obaveze pribavljanja urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole, a sve u cilju stimulisanja izgradnje proizvodnih pogona koji koriste obnovljive izvore energije.

Predloženim rješenjem se, kako su konstatovali, značajno rasterećuju administrativne postupke i olakšava izgradnja proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, naročito kada su u pitanju solarne elektrane i vjetroelektrane male instalirane snage koje u pravilu prave građani.

Izrada ovog zakona rezultat je zajedničkog rada Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, domaćih i međunarodnih institucija i eksperata koji su djelovali uz tehničku podršku projekta Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID Asistencije energetskom sektoru BiH (USAID EPA), saopćili su iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button