LifestyleTuzla

Književna tribina “Slavonska Rapsodija” ponovo u Tuzli










Književna tribina „Slavonska rapsodija“, će se održati i u Tuzli i to u ponedjeljak 18. 4. 2016. s početkom u 19 sati, u JU Domu mladih Tuzla (Kamerna scena). Tribinu organizuju JU Dom mladih Tuzla i UG ESSEGG.

„Nakon XII. književne tribine „Slavonska rapsodija“, koja se održala u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Zagreb želja nam je da se književna tribina „Slavonska rapsodija“, predstavi još jedanput i u Tuzli“, ističu organizatori.

U XIII. književnoj tribini „Slavonska rapsodija“, predstaviti će se sedam knjiga: „Između jave i sna“, autorice Jasne Đug (Tuzla); „Žuborenje srca“, autorice Amre Čamdžić  (Tuzla); „Vesela družina“, autorica Mirela Salković (Tuzla); „Prekriveni nebom, ljubavlju i ludilom“, Musa Mulavdić (Tuzla); „Pločnik do smisla“, autorice Melise Hasić (Banovići); „Arctium“, Elmira Kadušić (Tešanj) i „Skretnice“, autorica Ljiljana Bedeniković (Zagreb). A predstavljači će biti: mr. Jasna Hadžiselimović (Tuzla), Jasminka Hadžić Imamović (Tuzla), Elmira Kadušić (Tešanj), Melisa Hasić (Banovići), urednik Ilija Matić (Županja), Ljiljana Bedeniković (Zagreb).  Voditelj književne tribine „Slavonska rapsodija“ biti će Amra Čamdžić (Tuzla). Glazba: Irena Jogunčić (Tuzla), Adnan Mehmedović (Tuzla), Renata Kristić (Tuzla).

Više o književnoj tribini „Slavonska rapsodija“

Književna tribina pod nazivom „Slavonska rapsodija“ čiji je pokretač UG HRAST-GUNJA/UG ESSEGG, nakon što je  2014. /2015. promovirana u Osijeku, Vrpolju, Babinoj Gredi, Borovu Naselju, Bjelovaru, Popovači, Tuzli, (BiH), Dvoru, Slavonskom Brodu i Zagrebu nastavlja sa svojom začetničkom idejom radeći dalje i izvan Slavonije.

Cilj Tribine je da u sljedećih nekoliko godina, uz predstavljanje objavljenih knjiga autora iz Slavonije, izgradi mostove suradnje s autorima iz Europe i drugih država u okruženju, te dati svoj doprinos u popularizaciji knjige na Balkanu. Osim predstavljanja autora iz Slavonije, upriličit će se i predstavljanje knjiga autora izvan granica Hrvatske, ponajviše mladih autora.

Prvi urednici Tribine su Ilija Matić, predsjednik/urednik UG ESSEGG iz Županje, te Ljiljana Bedeniković književnica iz Zagreba, oni će u sljedećim mjesecima, godinama pokušati svesrdno realizirati stvaranje i ostvarenje pozitivnog književnog ozračja kako u Slavoniji, tako i u većim dijelovima Hrvatske te u državama u okruženju, a ove prve zvučne najave bit će zasigurno toplo pozdravljene kod ljubitelja pisane riječi pod gore navedenim nazivom.

Svaka književna tribina pod nazivom „Slavonska rapsodija“, predstavit će autore koji su, usto što su pobornici pisane riječi, svojim radom i radovima zaslužili predstavljanje na navedenoj književnoj tribini. Knjiga, tj. pisana riječ promovira svoje pojavljivanje nastojeći privući što veći broj ljubitelja pisane riječi. Također, knjiga uz duhovno, misaono i intelektualno značenje, nastoji odvući mlade ljude s mjesta koja nisu dobra, pružiti utočište onima koji uz nju sigurno nikad neće biti ni usamljeni, a ni napušteni.

U doba brzog i stresnog življenja, u vremenu uznapredovale tehnologije, knjiga je jedino utočište koje je bilo i ostalo nedodirljivo i jedino koje je dostupno svima, bez obzira na socijalnu i ekonomsku politiku. Jer, knjiga i pisana riječ unutar korica, ne poznaje i ne podliježe politici, vladavini, socijalnim prilikama, hijerarhiji. Uz knjigu, svatko od nas pronaći će trenutak potreban samo nama, trenutak u kojem ćemo odlutati u neki drugi svijet ili prostor, možda se čak i poistovjetiti s pričom ispisanom nečijom maštom, protkanom nizom duhovne ljepote i sklada u koji će nas odvući uzmemo li je u ruke i zadubimo se u pisanu riječ. Usto, knjiga ne traži ništa, ne zanima je ni status ni izgled… Ona je jednostavno jedini pravi istinski prijatelj, naravno, ako joj dopustimo da nam se prišulja u trenucima samo našim i za nas.

Stoga, svaka daljnja riječ bila bi suvišna. Mi, istinski zaljubljenici u miris papira i tiskanih slova, zaljubljenici i uživatelji u svakoj novoj objavi, želimo svoj entuzijazam podijeliti s Vama, jer, ono i jeste osmišljeno da bismo zajedno koraknuli u taj čarobni svijet mašte i lijepe riječi. I ne zaboravite: u našoj domovini krije se nekolicina autora, koji, iako ne nose zvučno ime, zavrjeđuju svoje pojavljivanje. Zajedničkim trudom i radom, naravno, ako nam se pridružite, ostvarit ćemo njihov i svoj san, a time poboljšati djelić svijeta koji više i nije tako lijep. Uljepšajmo ga zajedno, zakoračimo putevima rapsoda i pronesimo tim putevima glazbu skrivenu u koricama. Osluhnimo rapsodiju davno utkanutu u nečije srce, a koja će tim osluškivanjem doprijeti i do Vaših srca.

 



Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button