BiH

Prva žrtva gripe u BiH: Preminula pacijentica UKCS-a zaražena virusom AH1N1













Pacijentica R. E. (1984) preminula je u utorak navečer u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo od posljedica zaraze virusom AH1N1, potvrđeno je za Klix.ba.

 “Nažalost, i pored napora naših ljekara sinoć je preminula pacijentica inicijala R. E. (1984. godište) kod koje je potvrđen virus AH1N1”, navodi se u saopćenju UKCS-a.

Još jedna pacijentica u teškom stanju

Pored preminule pacijentice u teškom zdravstvenom stanju nalazi se još jedna pacijentica.

“Stanje pacijenta S. I. iz Zenice je i dalje izuzetno teško, a pacijent je smješten u Jedinici internističke intenzivne terapije (JIIT)”, navodi se u saopćenju iz UKCS-a.

Od 1. januara ove godine na Klinici za infektivne bolesti UKCS pregledano je 69 pacijenata s gripoznim sindromom. Od 69 pregledanih pacijenata, 19 pacijenata je bilo hospitalizirano na ovoj Klinici.

Od 19 hospitaliziranih pacijenata, kod 11 njih ustanovljen je virus AH1N1. Trentno je u Klinici za infektivne bolesti hospitalizirano šest pacijenata s potvrđenim virusom AH1N1.

Hospitalizirani pacijenti su pod nadzorom ljekara te su zbrinuti adekvatnom terapijom.

Šta je AH1N1?

Gripa AH1N1 je nova influenca virusa koja izaziva bolest kod ljudi. Virus influence H1N1 nastao je mutacijom humanog, ptičjeg i svinjskog virusa.

Virus se širi sa čovjeka na čovjeka baš kao što je slučaj i sa običnim gripom. Dokazi trenutno ukazuju na to da je glavni način prijenosa novog virusa AH1N1 sa čovjeka na čovjeka putem respiratornih kapljica koje se izbacuju tokom govora, kihanja ili kašljanja.

Prenosi se i indirektno, preko ruku ili kada se kapljice iz sekreta nosa i grla nađu na predmetima koje svakodnevno koristimo.

Zaraznost je najveća odmah po nastanku simptoma i najčešće traje pet dana (kod djece do sedam dana), dok inkubacija traje od tri do pet dana, a prvi simptomi su kašalj, curenje iz nosa, kihanje i povišena temperatura.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button