SvijetVijesti

Analitičar o izjavi koja je sablaznila Evropu: “Jasno je zašto Trump to govori”










Sve je izvjesnije da će Donald Trump biti republikanski kandidat za predsjednika SAD-a i početkom novembra pokušati ponovo osvojiti mandat. Do tada, Trump izaziva bure i oluje svojim izjavama, a nekima i sablazan ne samo političkih protivnika u SAD-u, nego i evropskih državnika i dužnosnika.

Učinio je to i u subotu na predizbornom skupu u Južnoj Karolini izjavom iz koje se dalo zaključiti da bi, ako ponovo dođe u Bijelu kuću, uskratio pomoć članicama NATO-a koje neuredno i nedovoljno plaćaju članarinu u tom savezu.

Trump je, zapravo, prepričao sastanak s čelnicima NATO-a iz vremena dok je bio predsjednik. Tada je, prema njegovim riječima, na pitanje predsjednika jedne evropske zemlje bi li je, ako ne uplati članarinu u NATO-u, zaštitio od napada Rusije, odgovorio da ne bi to učinio.

“U kampanji se govori sve i svašta”

Trumpova izjava naišla je na žestoke osude, od administracije aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena do čelnika Evropske unije te glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je rekao da te riječi “podrivaju sigurnost saveza.” Čuveni članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora, sažet u krilatici “svi za jednog, jedan za sve,” kaže da se “oružani napad na jednu ili više članica u Evropi ili u Sjevernoj Americi smatra napadom na sve njih” pa stoga svaka preuzima obavezu pomoći onoj napadnutoj.

Vojni i sigurnosni stručnjak Marinko Ogorec smatra da o takvim izjavama Donalda Trumpa uopće ne vrijedi raspravljati dok u SAD-u traje predsjednička kampanja.

“U predizbornoj kampanji govori se sve i svašta pa tako i Trump ima svoje ekspozee. Zato i jest u predizbornoj kampanji i jasno je zašto govori takve stvari. No, kad se dođe na dužnost predsjednika, kada se dobiju predsjedničke ovlasti, ali i odgovornosti, onda se sasvim drugačije razmišlja i govori. Naročito kada je u pitanju prvi čovjek tako velike države poput SAD-a,” kazao je Ogorec.

U slučaju da Trump ponovo postane predsjednik, Ogorec je uvjeren da će tada promijeniti ili bar ublažiti retoriku. Ovo što sada govori ono je što njegovi birači žele čuti.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button