BiH

Nove investicije stižu u rudnike!










Vlada Federacije BiH investirat će u naredne dvije godine ukupno 320 miliona maraka u pet rudnika koji posluju u sklopu koncerna “Elektroprivrede BiH” (EPBiH). Radi se o investicionom ciklusu od 2016. do 2018. godine, potvrdio nam je jučer Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije.

Najveća ulaganja

Ovo su do sada najveća ulaganja Vlade u rudnike u Federaciji. Prethodna Vlada investirala je u četiri godine skoro 150 miliona KM. Novim ulaganjima poboljšat će se uvjeti rada u rudnicima, ali i podići sigurnost na viši nivo.

Za narednu sedmicu, prema riječima Džindića, zakazan je i tematski sastanak sa svim predstavnicima rudnika, a prisustvovat će mu i premijer FBiH Fadil Novalić, ali i čelnici EPBiH.

Cilj investiranja je poboljšati uvjete rada, ali i, zauzvrat, omogućiti Federaciji određene benefite. Na sastanku će se detaljno razraditi plan kako da sredstva bude utrošena i na koji način te šta se i koliko očekuje od kojeg rudnika.

– Sve mora biti transparentno. Vlada mora znati gdje ide novac i kako se on troši, a ne da bude kao ranijih godina, rudnici dobiju investiciju, a on se potroši u druge svrhe. Od sada ćemo sve nadzirati i pronaći mehanizam kontroliranog utroška ovih sredstava – istaknuo je Džindić.

Puni doprinos

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije, rekao nam je da je riječ o ozbiljnom projektu, od kojeg rudari očekuju mnogo i koji uveliko podržavaju.

– Ovo je prilika koja se ne smije propustiti. Mi moramo uraditi sve ono što je do rudara i dati puni doprinos na terenu. Naravno, očekujemo da se podigne nivo sigurnosti na radu, ali i da, zauzvrat, ostvarimo bolje poslovne rezultate. Ovaj novac ne smije se rasuti na pogrešan način – kaže Husić.

Ko će i koliko novca dobiti

  • 158 miliona KM Rudnik Kreka
  • 70 miliona KM Rudnik Kakanj
  • 40 miliona KM Rudnik Breza
  • 35 miliona KM Rudnik Đurđevik
  • 12 miliona KM Rudnik “Abid Lolić”

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button