BiH

Tekstopisac Fahrudin Pecikoza bez dlake na jeziku: U AMUS-u ništa novo, kradu više nego prije













Fahrudin Pecikoza u bogatoj karijeri ima desetke hitova napisanih za brojne poznate izvođače. Sarađivao je sa najvećim zvijezdama u regionu, a posljednjih mjeseci bio je zaokupljen radom na novom albumu Harija Mata Harija “Ćilim“, koji će se uskoro pojaviti na tržištu pod markicom Muzičke produkcije BHRT-a.

Teoretska mogućnost

– Hari je kompozitor cjelokupnog albuma, dok su uz mene Armin Šaković i Zlatan Fazlić Fazla bili zaduženi za tekstove. Album „Ćilim“ jedan je od najboljih u Harijevoj karijeri i sigurno jedan od najboljih u posljednjoj deceniji u BiH, ali i regionu – kaže Pecikoza na početku razgovora za Faktor.

Kada o vrijednosti vašeg rada svjedoči impresivan broj hitova, kao u slučaju našeg sugovornika, možete birati pjevače i muzičare sa kojima ćete sarađivati. To vam omogućava i da, bez dlake na jeziku, možete govoriti o svim dešavanjima na estradi.

– Trenutna situacija na muzičkoj sceni u BiH je loša. Društvo nema sluha da podrži domaću produkciju. Jedan od najvećih brendova Sarajeva i Bosne i Hercegovine su bili naši bendovi i pjevači, koje smo plasirali po bivšoj Jugoslaviji. Tada smo izvozili muziku, a danas je uvozimo. To je odraz društva u kojem živimo – primjećuje ogorčeni hitmejker.

Kao jedan od razloga tako lošeg stanja na bh. estradi, Pecikoza navodi i nepostojanje kvalitetnog rješenja kada je u pitanju zaštita autorskih prava.

– U AMUS-u se ništa pozitivno ne dešava, kradu više nego ranije. Oni su se osokolili, ja sam podnosio prijave, ali vidio sam da ni to nema smisla. Više ne idem na skupštine, jer to su igrokazi. Sada su napravili situaciju da je bolje biti član Upravnog odbora AMUS-a, nego najveći hitmejker u BiH. Postoji teoretska mogućnost da oni zarade 20-ak hiljada maraka godišnje, a da bi neko dobio te pare u AMUS-u mora napraviti karijeru kao ja. Znači bolje je biti neki Hamza, Šeha i mahati glavom, nego biti uspješan tekstopisac. Mislim da svo to zlo potječe od Dine Merlina. Okupio je neke ljude koji su nekvalitetni. Na kraju krajeva, meni je njega žao. On je čovjek prema kojem osjećam sažaljenje. Sada je postao šef svega i svačega i ne znam kako čovjek spava – ističe Pecikoza.

Dokumentarni film

Kako kaže, sa Dinom Merlinom je bio dugogodišnji prijatelj, ali to se promijenilo kada je počeo da iznosi stavove o AMUS-u.

– Svi se sjećaju incidenta na skupštini kada su me izbacili, jer sam ukazao na neke ljude koji prave štetu udruženju. Na kraju se ispostavilo da sam bio upravu i očekivao sam da mi se Merlin izvini. Ali pošto je on takav – ima neki ego i sav je iskompleksiran – nije to uradio. Vjerovatno ima svoje frustracije, koje želi da nadoknadi po stare dane. Umjesto da mi se izvini, nastavio je tim putem i njegova namjera je da uništi bosansku pop i rock scenu da bi on ostao glavni. Ovo mu je jedini način da uspije u svojim namjerama. Nažalost, dobro mu ide – kaže naš hitmejker.

Život Fahrudina Pecikoze bio je uvijek dinamičan i veoma zanimljiv, tako da je bh. reditelj Nedžad Begović odlučio snimiti dokumentarac o njemu.

– Taj dokumentarni film većinom će biti vezan za moje početke i moje djetinjstvo. Govorit će o tome kada sam počinjao raditi kao konobar na Baščaršiji, prodavao kafe, ćevape… Kao dječak sa 11 godina prodavao sam kifle na utakmicama. Kada prodamo kifle, damo pekaru njegovo i nama ostane za ćevape, šampite, a nekada i za kino. Ne stidim se prošlosti. To je put koji svi trebaju da prođu. Nažalost, danas su druga vremena. Danas je mangup frajer koji krade, mangup je momak koji vozi babin automobil. U BiH je postavljen takav sistem vrijednosti u društvu da ćemo se teško iščupati. Kada sam bio konobar, najbolje cure smo vodali i bili smo magupi. Danas je to sramota. Sada, ako ne voziš bijesan automobil i nemaš bar jedan pokušaj ubistva, ne možeš naći ni djevojku – zaključuje Pecikoza.

Pecanje je velika ludost, ali i strast

Pecikoza je poznat kao strastveni ribolovac i u slobodno vrijeme najbolje se odmara pecajući na nekoj od rijeka ili jezera u BiH.

– Nismo ni svjesni koliko ova Bosna ima lijepih mjesta. Mnogo bi mogli zarađivati od turizma, ali nažalost, sve to polako propada. Ribolov je ozbiljna stvar za mene. Kao što je rekao veliki Meša Selimović da je pecanje velika ludost, ali postane velika strast i brani čovjeka od drugih ludosti. Mislim da je to najbolja definicija i da više ljudi peca, manje bi bilo problema – kaže Fahrudin.

Izvor: faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button