Arhiva

Danas je Svjetski dan muškaraca!: Proslavite svoj dan!










Međunarodni dan muškaraca slavi se 19. novembra, a inauguriran je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu. Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka. Poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), samoubistvo je najveće ubistvo muškaraca mlađih od četrdeset i pet godina. To je slučaj u mnogim zemljama svijeta, uključujući UK, SAD, Australiju i Rusiju.

U statističkom smislu čini se da više žena dijagnosticira depresiju češće od muškaraca. Ali da je vjerojatnije da će muškarci počiniti samoubistvo. Očito postoje razlozi za to koji su osobiti za muškarce. Spol, kulturna uvjetovanost i odgovarajući uzori doprinose čimbenicima. Koliko žena, toliko muškaraca može razmišljati da okonča vlastiti život.

To govori nešto o psihologiji, stavovima i mentalnoj dobrobiti muškaraca u našim zajednicama. Od malih nogu dječaci su rođeni na određeni način – dječaci će biti dječaci, kaže im se, a dječaci ne plaču. S varijacijama, to je senzibilitet koji se može naći u mnogim kulturama širom svijeta.

Kako odrastaju, muškarci se potiču na predstavljanje snažne slike bez utjecaja koja često prikriva duboku potrebu za emocionalnom komunikacijom. Ne želi se reći da je ženama lakše nego muškarcima kada su u pitanju mentalno zdravlje. Podaci pokazuju da naše kulturne perspektive i očekivanja spola mogu značajno pridonijeti povećanju stope samoubistava kod muškaraca.

Zašto je to relevantno danas?

Međunarodni dan muškaraca želi podići svijest o pitanjima mentalnog zdravlja kod muškaraca, kao i drugim zdravstvenim i društvenim pitanjima, potičući muškarce da se otvore i komuniciraju s drugima.

Tradicionalne ideje o tome što muškost znači u društvu mijenjaju se i moraju se mijenjati ako se ranjivi muškarci žele zaštititi od ovih štetnih uvjeta. Kako se u našoj kulturi počinju rušiti stereotipe i diskriminaciju, javlja se potreba da se dječaci i mladići poistovjećuju s pozitivnim uzorima koji utjelovljuju istinske kvalitete muškosti.

Međunarodni dan muškaraca i mjesec novembar izvrsna je prilika u našoj globalnoj kulturi da predstavimo pravo lice muškosti onima koji ga trebaju vidjeti. Mnogi su visoki muškarci koji danas prihvaćaju Međunarodni dan muškaraca, otvaraju kanale komunikacije i preuzimaju odgovornost za predstavljanje ovog novog vala muškosti. Međunarodni dan muškaraca potiče muškarce da dječake u svom životu nauče vrijednostima, karakteru i odgovornostima muškarca.

Mahatma Gandhi rekao je, “Moramo postati promjena koju tražimo.” Tek kada svi, i muškarci i žene, damo primjer, stvorit ćemo pošteno i sigurno društvo koje svima omogućava priliku za napredak.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button