BiHVijesti

Rudari sutra stižu na protest u Sarajevo, traže plate te definitivnu odluku o statusu RMU Zenica













Samostalni sindikat radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine sutra će, u 11.00 sati, ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu organizirati protest zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica te činjenice da zenički rudari još nisu dobili januarsku i februarsku platu – potvrdio je Feni predsjednik tog sindikata Sinan Husić.

Protest će biti organizovan u skladu sa prošlosedmičnim zaključakom Upravnog odbora tog sindikata, koji je odluku donio još u srijedu, a na protestu će, prema najavi, biti rudari iz svih sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH. Očekuje se dolazak više od 300 rudara.

Husić ističe kako su i jutros, još jednom, uputili dopis na adrese Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, JP Elektroprivreda BiH i menadžmenta RMU Zenica, u kojim ih podsjećaju da je već prošlo dovoljno vremena od sastanka u Kaknju.

Sastanak je održan 14. marta, a tada je dogovoreno da se iznađe zakonski način za isplatu plaća rudarima Zenice.

“Osnovni zahtjev na sutrašnjem protestu bit će isplata plaća za januar i februar, kao i naknada za topli obrok za ta dva mjeseca zeničkim rudarima. Očekujemo da će tokom dana biti okončan i Elaborat o trenutnom stanju i perspektivama Rudnika mrkog uglja Zenica,” kazao je Husić, koji naglašava kako će tražiti od nadležnih konačnu odluku o statusu zeničkog rudnika.

Odnosno, dodaje, da li će, na osnovu informacija iz Elaborata, biti nastavljena započeta realizacija krajem prošle godine usvojenog Programa reorganizacije i restrukturiranja poslovanja RMU Zenica, s akcentom na optimalizaciji ljudskih resursa, ili će biti obustavljena proizvodnja u Zenici.

U sklopu realizacije ovog programa, već do sada, oko 200 rudara napustilo je u protekla tri mjeseca preduzeće po osnovu penzionisanja, dobrovoljnog odlaska ili proglašenja tehnološkim viškom.

Spremni smo prihvatiti svaku odluku, jer ovako više ne ide,” kaže Husić.

Zenički rudari u štrajk su stupili 6. marta, jer nisu dobili nijednu platu ove godine.

(FENA)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button