SportValter Tuzlanski

Rukomet: BiH je na Evropskom prvenstvu poznati svi učesnici EURO 2024.













Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj. Zmajevi su završili drugoplasirani u kvalifikacionoj grupi i prošli dalje.

Plasman je obezbijeđen sjajnom igrom i pobjedom u Podgorici u šestom kolu kvalifikacija protiv Crne Gore rezultatom 25:23.

Možda će Vas zanimati i:

Tako su naši momci sa osam osvojenih bodova i drugog mjesta izborili plasman na treći EURO u nizu, a na prethodna dva smo išli kao najbolja trećeplasirana ekipa.

Ovaj put među četiri najbolje trećeplasirane ekipe bila je Crna Gora, kao i Grčka, a vidjeli mso i dva velika iznenađenja,.

Po prvi put u historiji na Evropskom prvenstvu će igrati Farska Ostrva i Gruzija.

Obje reprezentacije završile su među četiri najbolje trećeplasirane, a Gruzijci su senzacionalno u gostima savladali Mađarsku rezultatom 31:30.

Ranije je poznato da će na prvenstvu Evrope učestvovati domaćčin Njemačka i tri najbolje selekcije sa poršlog prvenstva Evrope, a to su Švedska, Danska i Španija.

Ostalih 20 selekcija dobili smo kroz kvalifikacije, a tu će biti i sve selekcije iz regiona osim Kosova.

Tako ćemo na Evropskom rukometnom prvenstvu u Njemačkoj u januaru 2024. godine gledati i ove reprezentacije: Portugal, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Island, Češka, Austrija, Rumunija, Farska Ostrva, Nizozemska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Švicarska, Gruzija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Francuska i Poljska.

Žrijeb za Evropsko prvenstvo je na rasporedu u 10. maja ove godine u Dusseldorfu.

Na EURO-u će se formirati šest grupa sa po četiri reprezentacije, a dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe će izboriti plasman u drugi krug.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button