Kolumne

POSTIZBORNI POLITIČKI RIJEČNIK ili Tražili ste , evo vam ga na’!!!!










Piše: Mario Vranješ

Lokalni izbori su prošli, još uvijek se zbrajaju utisci i glasovi. Ono što smo izabrali za sljedeće četiri godine, neka nam je na dušu i obraz. Bojim se da ćemo već za dvije godine imati mnogo više priča poput Stolca, Mostara, Srebrenice. Podjela BiH nikada nije bila veća, čak ni u ratnim godinama, kao što je danas.Ali, tražili smo i evo nam ga na’ !!!!

Možda će Vas zanimati i:

Ono što će nas slijediti u narednom periodu su i riječi, skračenice, fraze, pamfleti na koje smo već navikli u zadnjih 26 godina, ali nije na odmet još koji put ponoviti.

Dakle, svima na znanje, riječnik nam dobro poznatih političkih izraza i fraza :

Bosna i Hercegovina– zemlja u Europi, sklona tektonskim poremečajima, unutarnjim zemljotresima, migracijama i emigracijama i velikim ulaganjima u iste, a da sve ostane na kraju isto, i pozicija i opozicija, čak i kada izmjene uloge. Za jedne, npr. bošnjake BiH su pozitivni politički bodovi jer BiH povezuju sa patriotizmom, rodoljubljem, istorijom, pripadanjem, dok za drugu stranu, npr.srpsku to je nužno zlo, vjekovni neprijatelj , nešto što nikada neće biti dio srpskoga naroda i tradicije, što takođe donosi pozitivne političke bodove.

Republika Srpska( entitet)- bolna tačka za ljudstvo iz druge, federalne opcije. Rak rana u bošnjaka, i najjača karta u govorima bošnjačkih političkih lidera( posebno u predizbornim danima i u nagovještajima bilo kakvih socijalnih nemira), kada treba bošnjake uplašiti, zavesti, slagati, prevariti, ili kada počnu neprijatna pitanja o porijeklu imovine pojedinih političkih individua., samo spomeneš Republiku Srpsku i sve se samo od sebe sredi.

Federacija BiH( i jope entitet)- sve isto kao i  Republika Srpska, samo ovaj puta se sa Federacijom plaši srpsko življe.

Bosna– geografski dio BiH i naziv koji se najčešće koristi kada se govori o BiH:

  • Odakle si ? Iz Bosne.
  • Naprijed Bosno, Bosno, Bosno, naprijed Hercegovino- navijačka himna( odnos u pominjanju Bosne i Hercegovine je najčešće 3:1 i u stvarnom životu a ne samo u navijanju),
  • Ovo je Bosna, (opet navijački poklič pa makar se igralo i u Širokom Brijegu)

Hercegovina– geografski dio Bosne i Hercegovine, pod večinskim vlasništvom hrvatskog stanovništva. Boli ih ona stvar i za RS i za FBiH, ali kada to politički i društveni momenti traže lako koaliraju i sa jednom i sa drugom stranom zavisno od vitalnog nacionalno-hrvatskog interesa,tj. HDZ-a.

HDZ (Hrvatska demokratska zajednica)- Nacionalisti, stranka u Hrvata. NajveĆi borci za hrvatske vitalne  interese. Najveća želja treći entitet. Kada negdje zapne ide se na konsultacije u Zagreb kod bratskog, orginalno hrvatskog HDT-a. Stranka poznata po spajanju barjaka, devedesetih godina prošloga vijeka sa SDS-om i SDA strankom poslije prvih demokratskih izbora što je rezultiralo 4-godišnjim ratom i stotinama hiljada ubijenih, prognanih i silovanih na svim stranama.

SDA (Stranka demokratske akcije)- Nacionalisti, glavna stranka u bošnjaka. Najveći borci za bošnjačke vitalne interese. Najveća želja, čista bošnjačka država ili četvrti entitet ako se baš mora.. kada negdje zapne pozove se prošlost i vijekovno, tradicionalno, bratsko prijateljstvo sa Turskom i drugim arapskim zemljama. Stranka poznata po spajanju barjaka, devedesetih godina prošloga vijeka sa SDS-om i HDZ-om poslije prvih demokratskih izbora što je rezultiralo četverogodišnjim ratom i stotinama hiljada ubijenih, prognanih i silovanih ljudi, djece i žene na svim stranama.

SDS ( Srpska demokratska stranka)- Nacionalisti, nekada glavna stranka u Srba, sada,tj. trenutno najjača opoziciona stranka u Srba. Još uvijek umišljaju da su najveći borci za srpske nacionalne interese. Najveća želja Srbija i RS jedna država. Stranka poznata po spajanju barjaka, devedesetih godina prošloga vijeka sa SDA i HDZ-om poslije prvih demokratskih izbora što je rezultiralo četverogodišnjim ratom i stotinama hiljada ubijenih, prognanih i silovanih ljudi, djece i žene na svim stranama.

SNSD ( Savez nezavisnih socijaldemokrata) – trenutno najjača politička stranka u Srba. Ko fol socijal-demokrati a u stvari ultra- desničari. Kažu da su najjači i jedini borci za srpske nacionalne interese.. Najveća želja ostati na vlasti još nekoliko hiljada godina, a ako se u međuvremenu spoje sa Srbijom neće im biti mrsko. Da su postojali devedesetih godina prošloga vijeka vjerovatno bi bili poznati po držanju i mahanju spojenih barjaka SDS-a ,SDA i HDZ-a, poslije prvih demokratskih izbora koje je rezultiralo četverogodišnjim ratom i stotinama hiljada ubijenih, prognanih i silovanih ljudi, djece i žene na svim stranama.

SDP BiH ( Socijaldemokratska partija)- stranka koja ima te riječi kao socijalna i demokratska u svome nazivu ali je svojim (više od 25 godina) političkim djelovanjem dokazala da nemaju nikakve veze niti sa demokratijom niti sa bilo kakvom socijalnom politikom. Imali su svoje političke šanse, u dva navrata su bili najjača poltička opcija u zemlji a pogotovo u Federaciji ali su raznoraznim aferama, analfabetskim političkim, ekonomskim, socijalnim i bilo kojim drugim znanjem na neko vrijeme sebi zatvorili vrata političkog uticaja u BiH.Ali bore se, i takve stranke uvijek nađu način da ostanu na poltičkoj sceni i da uvijek imaju svoj dio tala.

SBB (Stranka za bolju budućnost), druga po jačini bošnjačka stranka. Koalira sa kim stigne i gdje stigne( ali tako rade i ostali).Stranka medijskoga tajkuna kojem se pjevaju pjesme, za kojeg se pišu peticije i daje krv. Lider im je trenutno van istražnog zatvora, gdje se zna, tu i tamo pojaviti, ali ta njegova obitavanja po zatvorima se najčešće pokažu kao nerazumjevanja između MUP-a BiH , državnog tužilaštva i SIPA. Ili što bi naš narod rekao, namjestili mu dušmani.

DF, Stranka za BiH, Radom za boljitak, Patriotska stranka, HDZ1990,– stranke u pokušaju, sa pokojim parlamentarcem na svim nivoima vlasti. Više nemaju nego što imaju bilo kakav uticaj na bilo šta, ali se kurče, pogotovo po društvenim mrežama da su važni, da se broje i da tek dolazi njihovo vrijeme. Takođe skloni aferama kao sve ove stranke nabrojane prije njih.

Mudžahedini, balije, vehabije i ISIL– babaroge iz priča za laku noć kojima se plaši srpsko i hrvatsko življe.

Četnici, Ravnogorci– babaroge iz priča za laku noć kojima se plaši bošnjačko i hrvatsko življe.

Ustaše, crnokošuljaši– babaroge iz priča za laku noć kojima se plaše bošnjačko i srpsko življe.

Naši– zamjenica kada se opravdava bilo koja budalaština, lopovluk, kriminal onih političkih opcija za koje je neko glasao. ”Ipak je on naš, pa kakav god da je” je fraza koja se koristi da bi se opravdala sopstvena manjkavost svijesti, pameti i da bi se dokazala definitivna biračka glupost pojedinaca i grupa.

Njihovi– zamjenica kojima se opravdava bilo koji budući ili trenutni postupak političke opcije kojoj sam pripadaš. ”Normalno da je ukrao, pa vidi samo koliko njihovi kradu, što ne bi i on, on je naš”, je rečenica kojima se najčešće opravdava bilo kakav kriminal etničke grupacije kojem govornik pripada i samim time se pravi alibi i za neke sopstvene pokušaje u sličnim kriminalnim akcijama.

Oni– zamjenica koja se koristi za opravdanje svih neuspjeha, grešaka i nerada.”Mi smo pokušali ali oni su opstruirali naše pokušaje”, ili” Naše namjere su bile časne i poštene, ali oni su nam zabili nož u leđa” !

Kampanja– riječ koja označava određeni vremenski period, pogotovo kada je riječ o predizbornoj kampanji, u kojem će se obećavati sve i svašta, praviti planovi, razrađivati akcije,jesti zlatnim kašikama, živjeti standardom Švedske, sve do prvih rezultata izbora, a onda opet ide sve po starom, nezaposleni na biroe, zaposleni na neprijavljeni rad za minimalac, penzioneri na kontejnere, mladi u inostranstvo a političari po paušale.

Mito– riječ koja označava kriminalnu radnju potplaćivanja raznih političkih ili privrednih struktura a sve zarad lične koristi. U BiH mito i korupcija ne postoje već je to sve, većinom, nerazumjevanje između sudstva, tužilaštva i vladajućih kao i opozicionih struktura.

Korupcija– isto kao i ”mito”, čista ubleha i laž kojima pojedini, a naročito mediji žele da ocrne političarske individue pa i čitave grupacije, da ne kažem stranke a isto tako i banke, državna preduzeća, javne natječalje i slične gluposti.

Paušal, dnevnica, plata, bijeli hljeb.- riječi koje pokazuju jedine misli vodilje 95% naših političara i svih onih koji se nađu na izbornim listama određenih stranaka ali ne uspiju da pređu izborni prag. Vrlo mali je broj onih koji žele da svoju dužnost obavljaju časno i pošteno, za korist naroda i države. Kažem da ih je vrlo malo, toliko ih je malo da postaju dio urbane legende kao i ptičije govno koje te posere i donosi ti sreću.

Ovce– Bosanskohercegovačko biračko tijelo sklono da bleji, preživa, da bude ostrigano, dosta često stavljeno na ražanj i da na sve to još i daje mlijeko, tj. glas koje će političarska opcija koju ta ovca izabere da popiša i dati toj istoj ovci da popije, i još je ubjedi da je to za njeno dobro, zdraviju krv, mekšu vunu i sočnije meso. BEEEEEEEEE !!!!



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button