BiH

Skandal: Marković agresiju na BiH nazvala građanskim ratom, Kapetanović joj oštro odgovorila!










Prijedlog zakona o zabrani javnog poricanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Kluba SDP-a BiH Denis Bećirević, Saša Magazinović i Mirsad Mešić danas je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, javlja reporter novinske agencije Patria.

Mirsad Mešić kazao je da su se trudili da ne vrijeđaju ničija iskustva.

– Pozivamo vas da bez politiziranja uvedemo BiH u civilizirani svijet – istakao je Mešić.

Predrag Kožul istakao je u raspravi da bi bilo dobro da svi prijeldozi dolaze na svim jezicima, iako ga činjenica da Prijedlog nije dostavljen na tri jezika nije omeo da temeljno iščita prijedlog.

– Jedanaest evropskih zemalja ima ovakav zakon, ali mi smo BiH i moramo to pažljivo raditi. Upozoravam za član koji govori o kazni zatvora za osobe koje negiraju presude Haškog tribunala. Bilo bi bolje da pažljivo ove odredbe koje se tiču ove materije ugradimo u Krivični zakon. Ali, pažljivo, jer ionako imamo konfuziju u pravosudnom sistemu – istakao je Kožul.

Milica Marković kazala je da Klub SNSD-a ne spori namjeru da se u ovoj zemlji humanizuju odosi nakon “građanskog rata.”

– Da bi se to desilo treba ispuniti uslove. Nemoguće je ovakav zakon primjeniti dok se ne okončaju svi procesi. Pristrasnost se mora prevazići kada je riječ o kažnjavanju za zločine protiv čovječnosti koji su se desili u BiH 90-tih godina – kaže Marković.

Nermina Kapetanović kazala je da oni iz SDA i ona lično žele da kažu da nije dobro biti tumač historije.

– Nećemo mi kao parlamentarci biti vrhovni tumači historije, pa tako podmetanje teze da je u BiH bio građanski rat i davanja sebi za pravo pričati tako je neumjesno. Mi u ovoj sali takve poruke ne smijemo slati. Šaljem poruku da ja kao Bošnjakinja neću prihvatiti da se u Parlamentu tumači historija, neka to rade sudovi – istakla je Kapetanović.

Marković je kazala da i dalje stoji iza svojih riječi da je u BiH bio sukob tri naroda.

Hanka Vajzović, poslanica DF-a istakla je da u ovoj skupštini treba smanjiti doživljaj, a govoriti o događajima.

– Koleginica Marković kazala je kako doživljava, a ja pozivam sve da se što manje govori o doživljajima – istakla je Vajzović.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button