BiHU fokusu

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA: Penzioneri se u FBiH nalaze u nezavidnom položaju










Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990. godine rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Početkom godine provedeno je istraživanje s ciljem mjerenja učinaka i koristi ovih centara za njihove članove u odnosu na starije osobe u općoj populaciji.

Istraživanje je pokazalo da centre najčešće posjećuju samci, naročito žene koje žive same, što se pozitivno odražava na njihovo zdravlje i dobrobit. Nedostatak ovakvih usluga u lokalnim zajednicama uzrokuje nedovoljnu socijalizaciju starijih osoba, što često rezultira depresijom i pogoršanjem njihovog mentalnog zdravlja.

Ovo istraživanje je također pokazalo korist pristupa zdravog starenja za zdravstveni status starijih osoba koji je mnogo bolji, te oni rjeđe odlaze ljekarima porodične medicine zbog zdravstvenih tegoba. Razlog za to su redovna predavanja o važnim temama za starije osobe kao što su prevencija bolesti, zdrava prehrana, te fizičke aktivnosti koje se organiziraju za članove centara.

“Ima ona: “Dok bogatom se oči napregnu, sirotinji ispadaju”. Tako je i sada. Mi imamo skoro 80 % penzionera koji primaju penziju i do 50 % nižu od prosjećne plate. Znamo da su plaće male i da zaposleni jedva žive. Sada zamislite kako je penzionerima. Postoji mnogo penzionerima koji izdržavaju svoje unuke i zbog toga imaju probleme jer tako ne mogu pokriti svoje troškove.”, ističe Savo Jeftić, penzioner.

Odraz na isplate penzija korisnicima kojih trenutno ima 410,657 svakako je i stanje u državi. Mjesecima unazad penzioneri su najavljivali proteste koji su prolongirani do 25. oktobra usljed dogovora sa VladomFBiH gdje se novim zakonom za 10 posto povećaju penzije penzionisanim do 1998, a za pet penzionisanim od te do 2008. godine.

Odluka je, između ostalog, rezultat brojnih sastanaka predstavnika penzionera sa Federalnim premijerom i resornim ministrom. Obećano je povećanje penzija, ali tek sa donošenjem novog Zakona o penzijsko- invalidskom osiguranju.

„Mi pripremamo sve, vršimo pritisak sad na Vladu, ono što je potpisano to će biti u narednoj sedmici pred Parlamentom, ukoliko Parlament neusvoji Zakon u koji će biti ugrađeni naši zahtjevi i naši prijedlozi mi idemo u mirne proteste 25. oktobra, a to će biti uvod u trajne proteste koji će biti vjerovatno u proljeće i potpuno masovniji jer iduće godine je 20 godina od organizovanja protesta i nećemo odustati dok se naši zahtjevi ne budu rješili“, tvrdi Haso Halilović, predsjednik Skupštine saveza udruženja penzionera TK.

Voljeli bismo da se naši sugrađani treće životne dobi u ovoj državi bolje osjećaju i da mirno žive poslije radnog vijeka.



Back to top button