Zanimljivosti i zabava

Procurili novi detalji iz dnevnik princeze Diane: Osjećala sam se kao da me vode na klanje










– Ja nisam razmažena, samo sam željela da me neko razumije, da me ostave na miru da se prilagodim na moju novu ulogu, ali niko nije htio da me sasluša – dio je bigrafije princeze Diane.

Objavljeni su transkripti audio snimaka koje je princeza Diana slala Andrew Mortonu, autoru njene biografije “Diana: Her True Story”, u kojima mu je pričala o svom vjenčanju i braku sa princom Charlesom kao i o njegovoj aferi sa Camillom Parker Bowles.

Možda će Vas zanimati i:

Ona je odlučila da ispriča svoju priču, a Mortonu je snimke slala preko posrednika, jedini uslov joj je bio da se ne sazna kako je ona odavala ikakve informacije.

– Vjenčali smo se u srijedu. U ponedjeljak (27. jula 1981.) smo bili na posljednjoj probi i već tada su sve kamere bile uperene u nas i shvatila sam kako će izgledati moja svadba. Isplakala sam oči. Slomila sam se i to zbog raznih stvari. Čak je i priča sa Camillom postala aktuelna tokom naše vjeridbe. Očajnički sam pokušavala da se zrelo odnosim prema cijeloj situaciji, ali nisam imala nikakvih osnova za tako nešto i nisam ni sa kim mogla o tome da pričam – rekla je Diana i prisjetila se kako su ona i Charles bili veoma umorni na dan vjenčanja.

diana-charles

On joj je veče prije vjenčanja poslao prsten sa porukom.

– Veoma sam ponosan na tebe i kada sutra dođeš u crkvu, ja ću te čekati pred oltarom. Samo ih sve gledaj u oči i “sredi ih” – pisalo je u poruci.

Uoči svadbe bila je jako smirena

Diana je noć prije svadbe imala i jednu od svojih gorih bulimičnih epizoda.

– Pojela sam sve što sam mogla da pronađem. Niko nije razumio šta se događa. Sve je bilo obavijeno velom tajne. Te večeri bilo mi je “zlo kao papagaju”, a to je bio i pokazatelj stvari koje slijede – ispričala je Diana.

Uoči same svadbe bila je jako mirna.

diana-4

– Bila sam vrlo, vrlo mirna, smrtno mirna. Osjećala sam se kao jagnje koje vode na klanje. Nisam mogla ništa da uradim. Uoči vjenčanja provela sam svoju posljednju noć slobode sa sestrom Jane u Clarence Houseu – povjerila se Mortonu.

Prisjetila se kako je, dok je koračala prema oltaru, pogledom tražila Camillu, jer je znala da je tamo negdje.

– Sjećam se da sam bila toliko zaljubljena u svog budućeg supruga da nisam mogla da skrenem pogled s njega. Zaista sam mislila da sam najsretnija djevojka na svijetu. On će se brinuti o meni do kraja života. Eto, veoma sam pogriješila sa tom pretpostavkom – prisjetila se.

Strahovala od uloge princeze

Diana je tokom poziranja nakon vjenčanja shvatila i da je pred njom velika uloga, ali ona nije znala šta će trebati da radi i zbog toga je hvatala panika.

– Nikada nisam zaista pokušala da otkažem vjenčanje, ali najgori trenutak došao je kada smo došli u Brodelands, gdje smo proveli prvi dio našeg medenog mjeseca. Mislila sam da sam samo loše volje i imala sam veliku nadu u sebi, koja je nestala kroz dan ili dva. Tokom prvog dijela medenog mjeseca, Charles je sve vrijeme čitao knjige koje smo onda morali da tokom ručka analiziramo, a na drugom dijelu medenog mjeseca, koji smo proveli na jahti, svake večeri smo morali da zabavljamo sve najbitnije ljude u zemlji. Uopšte nismo imali vremena za sebe i veoma sam teško to prihvatala – rekla je.

diana

Tada je imala i najvećih problema sa bulimijom. Prežderavala se i dvije sekunde kasnije povraćala. Zbog toga je imala i problema sa emocijama pa je gotovo čitav medeni mjesec provela u suzama.

Poslije medenog mjeseca, Diana je postala opsjednuta Camillom i sanjala je gotovo svake noći. Charles je Diani doveo i psihijatra, ali on joj nije mogao pomoći i njoj je stalno bilo sve gore i gore.

– Problem je bio što su svi mislili da ću se priviknuti da sam Princeza od Walesa preko noći. Sa mnom su se vi ponašali kao da sam od stakla, ali ja sam se i dalje prema svima ponašala isto – rekla je i prisjetila se kako je njenom suprugu majka uvijek bila na prvom mjestu, onda baka, a tek onda ona.

Zbog ogromne depresije pokušala prerezati vene

– Morali su da mi objasne da je to normalno, jer, glupe li pomisli, ja sam uvijek mislila da čovjeku supruga mora da bude na prvom mjestu pa tek onda svi ostali. Tada sam i smršala najviše nego ikad pa su ljudi čak počeli i da komentarišu moj izgled. Bila sam toliko depresivna da sam pokušala da isječem vene  – pričala je Diana.

Tada se vratila u London i sva sila psihoanalitičara i psihijatara pokušala je da joj pomogne pa su je stavili na terapiju valijumom i kako je rekla, “svim ostalim lijekovima”.

Ipak, na kraju je sama Diana rekla doktorima da joj ne trebaju lijekovi već samo vrijeme da se navikne na svoju novu ulogu. Situacija joj se ipak naglo poboljšala kada je u oktobru saznala da je trudna. Ipak, zbog bulimije i stalnih obaveza, trudnoća joj je bila jako teška.

Zbog svega toga, kraljevska porodica gledala je na nju kao na problem i svi su govorili “jadni Charles”.

Osim toga, Diana je otkrila i kako nekoliko godina poslije svadbe s Charlesom nije razgovarala sa svojom majkom, jer se osjećala kao da je izdala tokom vjenčanja.

– Stalno je plakala i govorila da ne može da se nosi s pritiskom. Ja sam ipak mislila da sam ja bila ta koja je pod pritiskom, jer sam se ja udavala. Strašno me iznevjerila – otkrila je Diana.

Pokušala samoubistvo

Također, u ovim “tajnim dnevnicima” voljene engleske princeze otkriva se još jedan stravičan detalj. Te 1991. godine bila je toliko skrhana zbog toga što je znala da Charles uprkos svemu i dalje nastavlja svoju tajnu vezu sa Camillom, da je odlučila za još jedan radikalan potez.

– Bila sam četiri mjeseca trudna sa Williamom i bili smo u Norfolku kada sam jednostavno odlučila da se bacim niz stepenice, želeći da moj muž obrati pažnju na mene i da me sasluša. Rekao mi je samo “Ne želim da te slušam, stalno mi ovo radiš, idem da jašem” i ja sam se bacila niz stepenice – ispričala je princeza Mortonu i otkrila da ipak nije izgubila bebu, ali da je Charles od tada još više ignorisao.

Kasnije je rekla da je Charles čak i kraljici otkrio da ona boluje od bulimije, pa je kraljica upravo to iskoristila kao glavni izgovor za krah prinčevskog braka.

Charles nije mario za Dianine probleme

– Jednom prilikom nisam jela danima i prosto sam se onesvijestila. Kako se nikada ranije u životu nisam onesvijestila, uhvatila sam Chalesa za ruku i rekla “Dragi, mislim da ću da nestanem” i pala dole. On je samo nastavio kao da se ništa nije desilo, a čak je kasnije insistirao da uveče tog dana idem i na zvaničan prijem iako su doktori rekli da ne idem – objašnjava ona svoj život na dvoru.

I tako dan za danom sve je više tonula u bulimiju, sve više mršavila, sve manje spavala. Sa druge strane u javnosti je izgledala smireno i narod Engleske je strašno volio, iako je ona sebe razapinjala iznutra, jer je sve više bila ubijeđena da nije dorasla ulozi u kojoj se našla.

diana2

Tako je bilo sve do augusta 1996. kada se prinčevski par konačno razveo, ali princeza tužnog osmijeha nije dugo poživjela u svojoj novostečenoj slobodi, budući da je već slijedeće godine, također u augustu, tragično izgubila život u saobraćajnoj nesreći u tunelu u Parizu.

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button