Kultura

Najveći slikar postimpresionizma: Na današnji dan rođen Vincent Van Gogh













Njegova djela su zapažena po svojoj gruboj ljepoti, emotivnoj iskrenosti i hrabrim bojama, te je zahvaljujući tome postao jedan od vodećih umjetnika 20. stoljeća. Nakon dugog i bolnog problema sa anksioznošću i učestalim problemima mentalnih bolesti, umro je od prostrijelne rane metkom u svojoj 37. godini.

Opće je prihvaćeno mišljenje da je izvršio samoubistvo, iako pištolj iz koga je pucano nikada nije pronađen. Njegov rad je za vrijeme njegovog života bio poznat samo nekolicini ljudi, a samo par ga je cijenilo i poštovalo.

Van Gogh je počeo da crta kao dijete, a nastavio je kroz godine kada je odlučio da će biti umjetnik. Slikanjem se počeo baviti tek u kasnim dvadesetim, a mnoge od njegovih najpoznatijih djela je završio posljednje dvije godine svog života.

Za nešto više od deceniju, stvorio je više od dvije hiljade djela, uključujući 860 ulja na platnu i više od hiljadu akvarela, crteža, skica i grafika. Njegov rad obuhvata autoportrete, pejzaže, mrtvu prirodu i portrete, a najčešći motivi su čempresi, polja pšenice i suncokreti.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button