BiH

Almi Kovačić su potrebne 53.000 eura za transplataciju gušterače










Djevojka se 32 godine bori sa sećernom bolesti (Tip 1 ). Preživjela je razna životna iskušenja, provela deset i po godina na dijalizi (hemodijaliza i peritonealna dijaliza) u prekidima.
Oba roditelja bili su donatori bubrega, majka 2004. godine i taj je zahvat koji je rađen u Tuzli je funkcionisao do 2008. i otac 2015., transplatacija urađena u Francuskoj.

Humanitarna pomoć prikupljanje novčanih sredstava za transplantaciju bubrega i gušterače bila je pokrenuta 2011. godine pod nazivom “Pomozimo da Alma dobije višegodišnju borbu za život”. Zbog raznih komplikacija koje su se u međuvremenu izdešavale, aktivacije senzibilizirajucih antitijela i dodatnih troškova nije bila u mogućnosti da uradi obje transplantacije u istom momentu.
Zbog komplikacija i problema koje donosi sećerna bolest, preporukom ljekara potrebno je uradit i transplantaciju pankreasa (gusterače) da bi donirani bubreg trajao bez problema. Za liječenje i transplantaciju pankreasa (gusterače) potrebno je 53.000 eura koje Alma i njena porodica nisu u mogućnosti obezbjediti.


Back to top button