Tuzlanski kanton

BEŠLAGIĆ PISAO VRHU SDP-a: Sva priča o promjenama je bila farsa i obmana članstva










Selim Bešlagić, bivši SDP-ov gradonačelnik Tuzle i jedan od najprepoznatljivijih članova ove partije, povodom odluke Gradskog odbora SDP-a Tuzla da za gradonačelnika ponovo kandidira Jasmina Imamovića, na adrese predsjednika GO Tuzla Slađana Ilića, predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, te Glavnog odbora SDP-a BiH, uputio je otvoreno pismo koje prenosimo u cjelosti.

“Nakon Općih izbora 2014. godine, na kojima je SDP doživio pravu katastrofu, a kojoj su uzrok napuštanje ideologije, Statuta i Programa SDP BiH i njeno pretvaranje u kvazi-elitističku interesnu grupu čelnika, od vrha do dna stranke, odlučio sam se politički angažirati kako bih pomogao stranci kojoj pripadam. Kako sam javnim istupima podijelio iste vrijednosti i poglede na stanje u SDP sa velikim brojem članstva koje je tražilo promjene, došlo je i do poznate ‘Lukavačke inicijative’ kojom smo tražili demokratizaciju SDP-a, vraćanje na Program i Statut SDP kao socijalne partije koja je izgubila svaki osjećaj socijalne pravde.

Možda će Vas zanimati i:

Mislio sam i duboko vjerovao da će se, nakon Vanrednog kongresa i javnih istupa čelnika SDP koje je predvodio Nermin Nikšić, stanje u Stranci promijeniti, da će na sceni biti nova i stara lica koja žele promjene i da će opći interesi građana biti preči od ličnih interesa te da je SDP kao društvo jednog lica stvar prošlosti. Međutim, umjesto jednog dobili smo više društava jednog lica što potvrđuju najnoviji događaji u SDP Tuzle u kojima je aktivno sudjelovao i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Naime, svi dogovori oko promjena u SDP-u su bili farsa, obmana za članstvo i za javnost. Čak su i izrežiranom konferencijom za štampu, za koju sam mislio da je potvrda nastavka novog kursa, izmanipulisali i mene lično! Dogovorili smo da, zbog istorijski loših rezultata na opštim izborima, a oni su odraz katastrofalne politike uspavane, nekritičke, samodovoljne i apsolutističke općinske vlasti u Tuzli, treba da dođe do promjena i osvježenja u kadrovskoj politici. Jer, četvrto mjesto na izborima je znak za uzbunu! U tom kontekstu je postignut i dogovor da se kao kandidat za gradonačelnika, umjesto dosadašnjeg, nađe drugo rješenje, da se sa liste skinu «tradicionalni» likovi. Taj unutarpartijski dogovor, za kojeg sam mislio da je izraz jedinstva, podržalo je i članstvo. No, bila je to velika prevara, predstava za javnost.

beslagic-selim-portret

Bešlagić: I nadalje čvrsto stojim na temeljima građanske, evropske socijaldemokratske politike

Kad je zavjesa spuštena, počele su unutarstranačke igre, lobiranja, pritisci, pa i otvorene prijetnje. Sve u cilju da se postignuti dogovor ne ispoštuje, da se sve vrati u okoštalo, interesima povezano stanje u Gradskom SDP i gradskoj vlasti čiji su rezultati pogubni za građane. Tako se došlo na pređašnje stanje pa se uradilo i to da se među 57 kandidata za Gradsko vijeće ne nađe niko iz Lukavačke inicijative, osim dr. Ervina Alibegovića koji prijedlog nije prihvatio! Takva dešavanja u SDP Tuzle i takvu listu je podržao i predsjednik SDP,  Nermin Nikšić koji je podržao i novu kandidaturu Jasmina Imamovića za gradonačelnika!

Koliko su ogrizli u zakulisnim radnjama pokazuje i poziv Slađana Ilića, uoči održavanja sjednice Gradskog odbora SDP, da sudjelujem na njoj. Naravno, poziv sam odbio jer sam znao da su me, kao inicijatora ‘Lukavačke inicijative’ namjeravali poniziti ‘demokratski’ način formiranom listom na kojem nema ‘Lukavčana’.

Sva događanja u SDP pokazuju da se ništa nije promijenilo u unutarstranačkim odnosima i da nije učinjen ni jedan korak ka demokratizaciji. U SDP je ‘status quo’! Smatram da će se nastavak pogrešne politike još drastičnije odraziti na predstojećim lokalnim izborima i da postoji velika opasnost da se uruši i posljednja, tuzlanska ‘Crvena tvrđava’. U takvim poslovima ne želim da sudjelujem.

Dakle, ovo saopćenje je javno ograđivanje od politike kakvu vode predsjednik SDP BiH, rukovodstvo gradskog SDP i drugi ‘zlatkići’. To znači da i nadalje čvrsto stojim na temeljima građanske, evropske socijaldemokratske politike i da ću se za nju boriti zajedno sasvim ljudima i političkim strankama takve orijentacije”.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button