Zanimljivosti i zabava

Kuća koja pleše, zgrada slon, Habitat 47… Sedam najneobičnijih građevina na svijetu













Možda ne spadaju u svjetska čuda, ali ovih sedam zgrada svakako spada među najneobičnije građevine koje je čovjek ikada napravio.

One vam mogu biti ružne, simpatične, atraktivne ili nakaradne, ali jedno je sigurno – ovih će sedam građevina kod gotovo svih izazvati neku emociju i to je na koncu vjerojatno i suština njihovog postojanja.

Kockaste kuće

Kockaste kuće nalaze se u blizini podzemne željeznice u Rotterdamu u Nizozemskoj, a zanimljivo je kako je jedan od vlasnika svoju kuću odlučio otvoriti za javnost, dakako uz naplatu, kako bi se mogao dobiti uvid iznutra.

Kamena kuća

Kamena kuća nalazi se na sjeveru Portugala između Celorica de Baste i Fafe. Riječ je o zgradi koja se nalazi između dvije ogromne stijene koje su joj služile kao temelj, veći dio zidova pa čak i dio stropa. Kuća se počela graditi sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a završena je za oko dvije godine. Prvotno je to trebala biti vikendica vlasnika zgrade, ali danas je ta kuća muzej.

Zgrada slon

Zgrada slon nalazi se u Bangkoku u Tajlandu, a jedan pogled na nju objasnit će vam zašto se tako zove. Ona izgleda kao slon. Ova zgrada simbolizira poštovanje te nacije prema slonovima, a poznata je i kao zgrada Chang. Izgrađena je 1997. godine i ima tri tornja koja čine slona, dva služe kao noge, a treći kao surla. Tornjevi imaju 32 sprata i visoki su 108 metara.

Habitat 67

Kanadski Habitat 67 veoma je neobična rezidencija izgrađena za Svjetsku izložbu u Montrealu 1967. godine. Inicijalno je bio plan držati se teze Moshe Safdieja koji je dizajnirao novu vrstu urbanog stambenog naselja sa smještajima koji uključuju vrtove, osamu i interijere na više razina. Kompleks se sastoji od 350 gotovo istih betonskih jedinica koje mogu biti visoke do 12 spratova i različito su organizirane.

Plešuća kuća

Plešuća kuća u Pragu možda je i vizualno najzanimljivija od svih sedam građevina. Izradili su je hrvatsko-češki arhitekt Vlado Milunić i Frank Gehry, a nalazi se uz rijeku Vltavu u povijesnoj gradskoj četvrti Praga. Ideja je bila prikazati na osebujan način prijelaz zemlje iz komunističke u parlamentarnu demokraciju.

Zgrada košara

Zgrada košara, ili Basket Building, zgrada je u obliku košare za kupnju u dućanu. Nalazi se u SAD-u, a za neobičan dizajn zaslužan je vlasnik tvrtke Longaberger, čiji je najprodavaniji proizvod bila upravo košara za kupnju. Unutrašnjost zgrade popločana je mramornim pločama i namještaj je veoma luksuzan.

House Attack

House Attack nalazi se u Austriji i najveći je muzej moderne umjetnosti u toj zemlji. Poznat je po veoma bizarnom dizajnu krova koji djeluje kao da se na zgradu srušila kuća.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=156263744446463&set=a.171365819602922&type=3



Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button