Tuzlanski kanton

19 porodica u općini Kladanj dobilo stanove uz podršku EU

19 porodica u naseljima Stupari i Starići u Općini Kladanj uselili su danas u svoje nove domove u sklopu Regionalnog stambenog programa koji obezbjeđuje domove raseljenim licima a koji Evropska unija finansira sa 80 posto sredstava. Ukupna vrijednost projekta u općini Kladanj iznosila je preko 1.6 miliona KM.

Ključeve novih stanova nekim od porodica u ime EU Ureda u Bosni i Hercegovini uručio je šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Gianluca Vannini.

“Ovaj program je odličan primjer našeg uspješnog zajedničkog rada u smjeru mira, stabilnosti i društveno-ekonomskog razvoja u regiji. Imati dom znači imati stabilnost, sigurnost i priliku za planiranje bolje budućnosti. Ovi domovi su još jedan konkretan primjer podrške Evropske unije građanima Bosne i Hercegovine. Veoma sam zadovoljan rezultatima koje smo do sada ostvarili, izgradivši oko 2800 stambenih jedinica širom BiH i polako se približavamo cilju od ukupno 3.100 stambenih jedinica,” izjavio je Vaninni.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u Bosni i Hercegovini iznosi 123 miliona KM osigurano je stambeno zbrinjavanje za oko 10.000 najugroženijih izbjeglica, raseljenih lica i povratnika. Do sada je izrađeno ukupno 1.900 porodičnih kuća i 890 stanova u višestambenim zgradama.

Mustafić Senaid, otac četvoro djece, izbjeglica iz Općine Milići živi u kolektivnom smještaju od 1996. godine. “Već 27 godina živim sa svojom porodicom u kolektivnom smještaju u teškim uslovima. Napokon sam dočekao da imamo svoj dom, odsada će biti lakše. Koliko nam svima ovo znači možete vidjeti po našim licima” rekao je Senaid.

Regionalni stambeni program osnovan je kao regionalna inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore kako bi se osiguralo stambeno zbrinjavanje izbeglica i raseljenih lica. Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa izdvojeno je ukupno 287 miliona eura. Evropska unija je najveći donator. Ostale zemlje koje učestvuju uključuju Sjedinjene Države, Njemačku, Norvešku, Švicarsku, Italiju, Dansku, Tursku i druge.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je vodeća institucija projekta stambenog zbrinjavanja koji se sprovodi uz podršku OSCE-a, UNHCR-a i Razvojne Banke Vijeća Evrope.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button