Tuzla

Tuzla dobila 15-ti nacionalni spomenik










Šesnaesta sjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 11. oktobra 2017. godine. Predsjedavajući Komisije Goran Milojević i članovi prof. dr. Amir Pašić i Radoje Vidović donijeli su odluke o proglašenju novih deset dobara nacionalnim spomenicima. Među njima je i Graditeljska cjelina – Kapela Gospe Lipničke u Srednjoj Lipnici, Grad Tuzla.

Ovo je 15-to dobro sa područja Grada Tuzla, a 47. sa našeg kantona koje je upisano na Listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Kapela Gospe Lipničke je od strane Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona evidentirana još 1988. godine, a već niz godina je bila na Listi peticija za proglašenje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Nalazi se u zaseoku Marići, Srednja Lipnica, prema dostupnim podacima sagrađena je koncem 17. stoljeća, kao tradicionalna „kuća nad magazom“.
U 18. stoljeću kapela postaje duhovno i pastoralno središte za katolike tuzlanskog kraja. Osnovna funkcija ovog narodnog sakralnog prostora sačuvana je do danas. U više navrata je obnavljana, a 2005. temeljito rekonstruisana. Također, tada je uređen mali plato za okupljanje vjernika, te postavljen drveni toranj sa zvonom.

Posebnu vrijednost kapeli daje slika Gospe Lipničke („Lipnička madona“), koja predstavlja značajan umjetnički i sakralno-povijesni artefakt ovoga kraja.

 

 

Izvor: bastina.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button