Lifestyle

Namirnice koje smanjuju rizik od demencije

Savjet koji vrijedi pročitati










U borbi protiv demencije, promjene u prehrani mogu igrati ključnu ulogu. Iako nema čarobne hrane koja može potpuno spriječiti demenciju, istraživanja pokazuju da određene namirnice mogu pružiti značajnu zaštitu mozgu.

MIND dijeta, kombinacija mediteranske prehrane i DASH dijete, ističe se kao posebno korisna u ovom kontekstu, nudeći potencijalno smanjenje rizika od demencije za 30 do 35 posto prema istraživanju objavljenom u Journal of the American Geriatrics Society.

  1. Svježe voće i sirovo povrće: Ova hrana bogata antioksidansima pokazuje se kao ključna za zdravlje mozga. Nedavno istraživanje sugerira da konzumiranje svježeg voća i sirovog povrća može pomoći u zaštiti od demencije i depresije. Konkretno, raznobojno bobičasto voće i lisnato zeleno povrće imaju najveći pozitivan učinak.
  2. Grah i mahunarke: Grah i mahunarke su važan dodatak prehrani za očuvanje kognitivnog zdravlja. Studija objavljena u European Journal of Clinical Nutrition pokazuje da redovno konzumiranje graha može značajno smanjiti rizik od onesposobljavajuće demencije.
  3. Orašasti plodovi: Orašasti plodovi, posebno orasi, bogati su antioksidansima i protuupalnim spojevima koji mogu zaštititi mozak od demencije. Studija objavljena u časopisu Nutrients sugerira da redovno konzumiranje oraha može smanjiti faktore rizika za kognitivni pad.
  4. Cijele žitarice: Konzumacija cijelih žitarica bogatih vlaknima pokazuje se kao važna u zaštiti od demencije. Studija objavljena u Journal of Nutrition, Health, and Aging otkriva da ljudi koji redovno konzumiraju cijele žitarice imaju manji rizik od kognitivnog pada.
  5. Riba: MIND dijeta preporučuje konzumaciju masne ribe bogate Omega-3 masnim kiselinama umjesto crvenog mesa. Studija objavljena u Journal of Nutrition, Health, and Aging pokazuje da unos ribe može poboljšati kognitivne sposobnosti starijih osoba.
  6. Maslinovo ulje: Umjesto zasićenih masti poput maslaca ili margarina, MIND dijeta preporučuje kuhanje s maslinovim uljem. Istraživanje sugerira da konzumacija maslinovog ulja može smanjiti rizik od smrti od demencije za 28 posto.


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button