Biznis

POTRES U PIVARSKOJ INDUSTRIJI: Britanski fond preuzeo Tuzlansku i Banjalučku pivaru!?










Pravi potres u banjalučkim poslovnim krugovima, ali i široj javnosti, izazvala je vijest da se Banjalučka pivara seli iz RS-a u Federaciju BiH. Tu je vijest demantirala uprava Banjalučke pivare, navodeći da tvornica ostaje u Banjoj Luci kao i do sada.

“Banjalučka pivara, zbog velikog interesovanja i brojnih pitanja, koristi priliku da svojim potrošačima, sugrađanima i poslovnim partnerima uputi jasnu poruku da neće mijenjati mjesto poslovanja”, kaže se u saopštenju i dodaje da sjedište firme ostaje u Republici Srpskoj.

Možda će Vas zanimati i:

“Banjalučka pivara je otvoreno akcionarsko društvo koje kotira na berzi. Apsurdno je iznositi tvrdnje da se, nakon više od 140 godina poslovanja, sjedište kompanije preseljava u Federaciju BiH.  Sjedište Banjalučke pivare ostaje u Republici Srpskoj gdje već decenijama poslujemo uspješno, gajeći uzajamno povjerenje sa potrošačima i sa stanovništvom uopšte. Kontraverza koja se stvorila, u posljednjih nekoliko dana, nam veoma jasno pokazuje koliki je značaj ove kompanije za Republiku Srpsku, što je i tačan razlog zašto nikad ne bismo razmotrili bilo kakav korak preseljenja sjedišta kompanije. Sve ove godine odnos sa zajednicom zasnivali smo na prijateljstvu i povjerenju. I tako ćemo i nastaviti”, izjavio je generalni direktor Banjalučke pivare Nikolas Peni.

Lažne vijesti o preseljenju Banjalučke pivare pojavilee su se samo dan-dva nakon što je 19. maja ove godine većinski vlasnik pivare,  londonski investicioni fond “Altima UK lnvestments Limited” prodao na Banjalučkoj berzi 18.656.935 akcija, koje čine 83,67 dosto ukupnog kapitala Banjalučke pivare. Kupac dionica je preduzeće londonskog fonda koje je osnovano u BiH, a koje je, po svemu sudeći, nekoliko dana ranije kupilo i većinski paket akcija Tuzlanske pivare.

 

Ako se pokaže tačnom informacija da je Altima kupila i Tuzlansku pivaru, onda je scenarij budućih događaja jasan i predvidiv. Londonski fond je osnovao posebno preduzeće u BiH koje će upravljati dvjema pivarama, Tuzlanskom i Banjalučkom, pri čemu će obje pivare nastaviti proizvodnju u svojim tvornicama u Tuzli i Banjoj Luci.

 

 

Izvor: slobodna bosna



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button