BiHIzdvojeni članakVijesti

Studentica Medicine u Sarajevu: Moramo uplatiti 6.000 KM, inače ne možemo diplomirati










“Moje kolege i ja smo na početku ove akademske godine bili oslobođeni plaćanja školarine od 6 000 KM jer smo imali odlične prosjeke u prethodnoj. Sada nam kažu da ne može diplomirati ukoliko ne platimo.”

Selma Viteškić na svom Facebook profilu objavila je status koji se širi društvenim mrežama na kojim je podijelila fotografije studentica, uključujući i svoju sliku, gdje je istakla nezadovoljstvo prema sistemu obrazovanja, odnosno odlukama koje je donio menadžment Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti:

“Ovo nisu sretne slike i ne treba da čestitate već da se ljutite. Ovo su slike tri osobe od mnogo više apsolvenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu koji izgleda neće moći biti vaši ljekari za par mjeseci, a trebali su.
Ove slike govore o tome kako smo možda pogriješili što fakultet nismo upisali u nekoj drugoj državi kao što su nam govorili: “Idi sine odavde, ova država je cirkus”. Ma nije, kontali smo, država je pobogu, mora biti nekog reda.
Trenutno vam ove slika govore o tome kako bismo u ovom momentu trebali biti sretni jer smo jučer položili posljednji ispit na Medicinskom fakultetu, a mi se brinemo hoće li nam dopustiti da branimo svoj diplomski rad.
Moje kolege i ja smo na početku ove akademske godine bili oslobođeni plaćanja školarine od 6000 maraka jer smo imali odlične prosjeke u prethodnoj.
Jutros nam kažu kako moramo uplatiti tih 6000 KM, inače ne možemo diplomirati.
I evo sada umjesto da spremamo diplomski rad koji treba da branimo za mjesec dana, mi razmišljamo šta da radimo, kome da se obratimo i na koga da vičemo.

Senat Univerziteta u Sarajevu donio odluku koji sada ne poštuje

Naime u septembru prošle godine Senat Univerziteta u Sarajevu donio je odluku da se redovni samofinansirajući studenti koji su položili sve ispite i ostvarili prosjek ocjena od najmanje 8,0 te prvi put upisuju višu studijsku godinu, oslobađaju troškova školarine za nastavak studija.

May be an image of text
Pošto se odluka nije primijenila na svim fakultetima, izvršeni su inspekcijski nadzori na fakultetima, te i na Univerzitetu, gdje je preispitana odluka Senata. Dana 21.02.2023. inspekcija je naložila Senatu da stavi van snage odluku kojom su se studenti već prethodno oslobodili školarine.
Studentski parlament postavlja pitanje: ko to i sa kojim pravom, pri kraju akademske godine zavlači ruku u studentske džepove i traži ponovnu uplatu školarina?


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button