Tehnologija

Stručnjaci našli trojance u 18 aplikacija, Apple ih izbacio iz App Storea










Sporne aplikacije otkrili su u kompaniji za kompjutersku sigurnost Wandera. Među njima ima aplikacija za povećanje produktivnosti, fitness, putovanja…

Zbog kršenja pravila vezanih uz oglasne sadržaje u Appleu su iz svoje trgovine App Store uklonili 18 aplikacija. Među njima ima aplikacija za povećanje produktivnosti, fitness, putovanja… Sve ih je objavila kompanija AppAspect Technologies, sa sjedištem u Indiji.

Istraživači su u njima otkrili zlonamjerni softver trojan, zahvaljujući kojem su mogle otvarati linkove ili web odredišta u pozadini i aktivirati ih bez znanja vlasnika, što može umjetno napumpati internetski promet i donijeti prihod od oglasa vlasniku.

Adware, kako se naziva ta kategorija zlonamjernog softvera, nije nužno opasna poput drugih oblika malwarea, ali može smanjiti trajanje baterije u uređajima, a i izbija novac iz džepova oglašivača. Osim što su izbacili sporne aplikacije u Appleu su postrožili sigurnosne mjere kako bi spriječili slične pokušaje ubacivanja neželjenog sadržaja u App Store.

Ali, AppAspect Technologies također ima i aplikacije u Googleovoj trgovini Play, gdje su sigurnosne mjere i nadzor slabiji. U Wanderi zasad nisu našli zlonamjerni softver u njima, piše Business Insider.

Izvor: tportal.hr


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button