SvijetVijesti

Južnoafrički parlament izglasao zatvaranje izraelske ambasade i označio Izrael kao državu apartheida










Parlament Južnoafričke Republike je usvojio neobvezujući prijedlog kojim se Izrael naziva državom apartheida i poziva na zatvaranje izraelske ambasade, dok južnoafrički predsjednik tvrdi da su izraelske akcije u Gazi ravne genocidu.

Južnoafrički parlament u utorak je donio rezoluciju kojom se od vlade traži da zatvori ambasadu Izraela, koji je u prijedlogu nazvan “državom apartheida.”

Većina od 248 članova Nacionalne skupštine glasala je za neobvezujuću rezoluciju pod nazivom “Zatvaranje izraelske ambasade u Južnoafričkoj Republici i suspenzija svih diplomatskih odnosa s Izraelom” zastupnika Juliusa Maleme iz opozicione stranke EFF.

Vladajući Afrički nacionalni kongres glasao je za rezoluciju. No 91 zastupnik iz opozicionih stranaka glasao je protiv. Vlada nije zakonski obvezna postupiti po prijedlogu.

Glasovanje je uslijedilo nakon značajnog pogoršanja bilateralnih odnosa Izraela s Južnoafričkom Republikom, čiji je predsjednik Cyril Ramaphosa nazvao izraelske akcije u Gazi “genocidom.”

Pretoria je domaćin virtualnog sastanka BRICS-a, skupine velikih ekonomija u usponu koja uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, s ciljem izrade zajedničkog odgovora na rat Izraela i Hamasa.

Tokom vanrednog sastanka zemalja BRICS-a u utorak, Ramaphosa je ponovno napao Izrael, dok je također osudio Hamas za masakre 7. oktobra i rekao da su obje strane krive za kršenje međunarodnog prava.

“Kolektivno kažnjavanje palestinskih civila nezakonitom upotrebom sile od strane Izraela je ratni zločin. Namjerno uskraćivanje lijekova, goriva, hrane i vode stanovnicima Gaze ravno je genocidu,” rekao je Ramaphosa na početku sastanka čelnika i najviših diplomata zemalja BRICS bloka.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button