BiH

Ukoliko ne reaguje Tužilaštvo BiH, SDP će podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra Maleševića










Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) smatra da je Instrukcija koju je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević uputio prema šklama u ovom bh. entitetu a u vezi upisivanja „bošnjačkog jezika“ u knjižice umjesto bosanskog čisti fašizam, kazao je Damir Mašić, politički direktor SDP BiH, piše novinska agencija Patria.

– Ovim potezom Malešević je pokazao kontinuitet diskriminatorske, ugnjetavačke i na koncu zločinačke politike koju prema povratnicima provodi Vlada RS i režim – kazao je Mašić.

Mašić je kazao da je pravo na jezik i njegovo određivanje neotuđivo pravo svake zajednice na svijetu pa tako i Bošnjaka u RS-u. Nedavna presuda Ustavnog suda BiH potvrdila je da Bošnjaci svoj jezik mogu nazivati kako žele.

Mašić je dodao i da ispred SDP BiH poziva Tužilaštvo BiH da hitno reaguje i po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv ministra Maleševića po članu 239. Krivičnog zakona BiH koji se odnosi na neizvršavanje presuda Ustavnog suda BiH.

– Ukoliko se to ne desi u narednih nekoliko dana, SDP BiH će Tužialštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra Maleševića zbog osnovane sumnje da je počinio ovo krivično djelo – kazao je Mašić.

Iz SDP BiH pozivaju i Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, kao i Vladu FBiH da se uključe u rješavanje ovog problema.

Selmedin Mesihović iz Odbora za obrazovanje SDP BiH kazao je da ovaj slučaj pokazuje svu štetnost činjenice da na nivou BiH ne postoji obrazovna politika i da je jedina država u Evropi koja nema državotvornu politku u smislu obrazovanja.

– To se više ne može trpiti i sve posljedice osjećamo nakon 26 godina. U Srebrenici i dijelovima RS-a na koje se odnosi instrukcija jeste činjenica da se u miru pokušava legalizirati, legitimizirati i cementirati ono što je urađeno u ratu. Da se ustvari jedad dio BiH kaže da nije bosanski. SDP BiH tome će suprostaviti. Odbor za obrazovanje priprema niz dokumenata koje će predložiti građanima BiH kako bi se riješio haotični sistem u obrazovanju BiH.

Lejla Hamzagić Kovačević iz Odbora za obrazovanje SDP BiH kaže da se jezikom ne treba baviti politika iako se dobrano upetljala ono što nije njen posao.

– Pozivamo sve učene ljude koji se bave jezikom da nam se pridruže u borbi za ravnopravnost svih jezika koji se upotrebljavaju u BiH.

Mašić je kazao da namjerno ne spominju visokog predstavnika i instituciju OHR-a jer su “već odavno nijemi posmatrači prilika u BiH.

– Od kršenja Ustava, Dejtonskog sporazuma, do nekih drugih stvari i bespotrebno je pozivati gospodina Inzka jer je evidentno da oni ništa ne žele da rade. Želimo se osloniti na institucije da rade svoj posao.

On je dodao i da FBiH ima drugi problem a to je segregacija i sistem dvije škole pod jednim krovom.

– Politka to ne želi da riješi, odnosno SDA i HDZ u SBK i HNK. Imaju i presudu Ustavnog suda FBiH koja se ne implementira.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button