Lifestyle

Problemi sa funkcijom prostate moraju se pravovremeno liječiti










Bolest prostate je jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojim se suočavaju muškarci te spada u najčešća oboljenja muškaraca srednje i starije životne dobi. Čak 28% muškaraca starijih od 40 godina te njih 43% starijih od 60 godina imaju simptome uzrokovane povećanom prostatom.

Prostata ili predstojna žlijezda je muška spolna žlijezda koja se nalazi između mokraćnog mjehura i ispred debelog crijeva, a veličine je kestena. Osnovna funkcija prostate je proizvodnja tekućine u sjemenu i vezana je uz plodnost muškarca.

Možda će Vas zanimati i:

“Sa starosnom dobi od 45 godina treba krenuti sa treningom za liječenje prostate, a ako se bilo kakvi simptomi pojave i ranije neophodno je obaviti ljekarske preglede kako bi se eventualni problem što brže riješio” rekao je Mustafa Bazardžanović, urolog.

Rizik za oboljenjem se povećava sa starenjem i zato je potrebno pravodobno otići na liječničke preglede i na vrijeme početi s terapijom ako je potrebna.

Iako je bolest učestala, većina muškaraca nedovoljno zna o zdravlju i poremećajima prostate. Strah i nelagoda od odlaska liječniku kada se primijete simptomi često dovode do toga da se bolest razvija.

Najčešće bolesti prostate su:

  • upala (prostatitis) i
  • benigna prostatična hipertrofija (BPH).

Postoji nekoliko uzroka  koji utječu na povećanje prostate kao što su:

  • pušenje,
  • konzumiranje alkohola,
  • debljina,
  • visok krvni pritisak,
  • dijabetes.

Kako je rekao Bazardžanović, svi muškarci preko 45 godina starosti trebali bi odraditi pregled kako bi se djelovalo i preventivno, a u slučaju potrebe i liječiti mogući problem sa oboljenjem prostate.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button