TuzlaVijesti

Komandir Vatrogasne brigade “Tuzla” Asmir Buljubašić: Što smo više apelovali, sve je više bilo požara










U ponedjeljak je crni dim prekrio nebo iznad naselja Mosnik u Tuzli. Na teren su odmah upućeni pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla. Ustanovljeno je da je zapaljena divlja deponija u naselju Mušinac koje se nalazi na području Mjesne zajednice Mosnik. I dalje nije utvrđeno ko je i zbog čega zapalio deponiju.

Ovo je samo jedna u nizu intervencija koje su imali tuzlanski vatrogasci. Prema riječima Asmira Buljubašića, komandira Profesionalne Vatrogasne brigade Tuzla, samo u mjesecu martu ih je bilo preko 100.

Uglavnom su te intervencije u drugom dijelu dana: od 13:00 do večernjih sati. – kazao je Buljubašić za Radio Kameleon.

Možda će Vas zanimati i:

S proljećem je stiglo vrijeme izleta, roštiljanja, te čišćenja polja i njiva, a time i više posla za vatrogasce.

Što se tiče roštiljanja, nije to problem. Ali što se tiče ostalih radova na poljima, njivama i dvorištima, ljudi to namjerno pale da bi što prije završili jedan dio svog posla. Uz prisustvo vjetra taj se požar proširi i nanese veće materijalne štete. – objašnjava Buljubašić.

Iz Vatrogasne brigade Tuzla su preporuke i apele da se vatra ne pali samostalno i da se vodi računa prilikom čišćenja upućivali javnosti tokom mjeseca februara i marta. Ali bez velikog uspjeha.

Sve što smo mi više apelovali, sve je više i više bilo požara. – dodaje Buljubašić.

Za Radio Kameleon Buljubašić je ponovio neke od najvažnijih preporuka kada je požar u početnoj fazi.

Ako je početna faza, oni to mogu sami ugasiti. I ne treba nikad paliti vatru sam individualno, uvijek je dobro da neko ima sa vama, pa bar jedno da javi vatrogascima dok drugi pokušavaju da to ugase. Ali naš je savjet da oni to nikako ne pale. Ako baš moraju paliti, neka to rade na dovoljnoj udaljenosti od šuma, od trave koja nije pokošena, da to stave na jednu gomilu i da te manje gomile kontrolisano pale. I naravno, da u toku noći i vjetra ništa ne pale. – zaključio je Buljubašić.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button