TuzlaZanimljivosti i zabava

Zavirite u najbrži voz na svijetu: Posebno iskustvo putovanja u Japanu










Bosanskohercegovački pustolov i travel bloger Robert Dacešin dokumentovao je svoje putovanje jednim od najbržih voza na svijetu – vozom Shinkansen u Japanu. Na videu je pokazao kako izgleda njegova unutrašnjost, ali i pojasnio druge karakteristike.

Dacešin je posjetio Japan, a tamo je putovao vozom koji nosi naziv Shinkansen dostiže brzinu od oko 320 kilometara na sat te spada među najbrže na svijetu, a bloger je ovo iskustvo opisao kao nestvarno.

“Japanci su veoma poznati po svojoj kulturi vozova i jedna su od vodećih zemalja svijeta po stopi njihovog korištenja u odnosu na ostala prevozna sredstva”, kazao je na početku videa.

“Osim što izgledaju impresivno izvana, jednako su nevjerovatni iznutra. Svaki vagon ima poseban WC, mada je ono najimpresivnije posmatranje koliko se brzo voz zapravo kreće”, navodi dalje.

Na snimku je pokazao kako izgledaju sjedišta prve i druge klase te toaleti u vagonima. Napomenuo je da će ova zemlja u narednih nekoliko godina dobiti još brži voz koji će se zvati Maglev i moći će dostići brzinu preko 700 kilometara na sat.

https://www.instagram.com/reel/Cme6O3rD7jD/?utm_source=ig_embed&ig_rid=edaada22-82e5-4c8e-b9d3-45e293048dcf

“Jeste da nije jeftin, ali vožnja Shinkansenom jedno je od boljih iskustava koje možete doživjeti u Japanu”, napominje Robert. Na Instagram storyjima podijelio je detaljno kako je izgledala njegova vožnja vozom te otkrio da karta za drugu klasu od Tokija do Kjota košta 100 eura.Sjedišta podsjećaju na ona avionska, vrata se otvaraju automatski, a tu su i brojne utičnice za vaše uređaje. Napomenuo je i koliko je kultura vozova važna u ovoj zemlji istaknuvši podatak da se za njih prave posebni ispraćaji.

Nakon što vlada odluči da će određeni voz izaći iz upotrebe prave se ispraćaji kojima često prisustvuju putnici koji su se njime vozili. Događaji često budu i u medijima, a sve s ciljem iskazivanja zahvalnosti za godine korištenja.

“Vozovi koji su u početku bili dokaz industrijskog razvoja zemlje s ciljem da Japan pokaže kako je u korak sa zapadnim svijetom, danas su sasvim sigurno jedan od simbola zemlje izlazećeg sunca”, zaključio je Dacešin.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button