KolumneVijesti

Marjan Mijajlović – Najveći balkanski problem










Po dolasku na ovaj “ludi” svijet, mi, ljudska rasa, jedino ne možemo birati roditelje. Sve ostalo je stvar izbora; državljanstvo, nacija, etnička pripadnost i vjeroispovijest, koja bi trebala biti lični izbor svih nas, bez da ga neki drugi kritikuju, da mu se suprostavljaju ili da to podržavaju…

Tako razmišljaju “normalni” ljudi koji su, ne samo na Balkanu, već svugdje u svijetu marginalizirani. Glupost i ludost uvijek su bili ispred, pravi pravcati “mainstream”, pa smo sigurni da ova planeta neće ništa izgubiti ukoliko nekada doživi strašnu apokalipsu.

Balkan kao da nema drugih problema, sve je bajno i sjajno, pa se svi bavimo prelaskom na islam jednog od najboljih komentatora sa ovih prostora, Marjana Mijajlovića. Teoretičari zavjere već su taj čin popularnog Makija povezali za biznisom, smatrajući kako je Mijajlović uzeo veliki novac za to.

Drugi, sa one strane Drine, smatraju kako je Marjan “izdajnik” srpskog naroda, te ga se preko medija odriču, baš kao što je to uradila i njegova, tipično balkanska porodica. Treći (čitaj pripadnici najmnogoljudnijeg naroda u BiH, barem ona većina) je već odavno zavoljela Marjana zbog vatrenih prenosa utakmica naše fudbalske reprezentacije, ali ga sada vole još više; pa kud i neće – jer je zaboga on sad musliman, sa velikim M (kao Mustafa).

Međutim, po “principu nek komšiji crkne krava”, tom istom narodu je sada bitnije prepucavati se po društevnim mrežama sa drugim “nebeskim” narodom sa kojim nije u dobrim odnosima, pa tako, nacionalističkim komentarima i naravno, prebrojavanjem krvnih zrnaca, otvaraju standardnu diskusiju koja vremenom prelazi u svađu, a nakon toga uvredljive komentare.

Ponašamo se kao da BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Kosovo imaju stopostotnu stopu zaposlenosti, da nemaju dugova prema MMF-u kojem će novac vraćati sad naša buduća pokoljenja, da nemamo korumpirane političare koji kradu sve redom, a koje pomenuti narodi biraju već 20 godina…

Sve nam je to manje važno. Imamo mi većih problema, jer je zaboga Tuzlak, Srbin i izdajnik “nebeskog naroda” zapravo preuzeo najmlađu monoteističku religiju na svijetu. Sada mi sve jasniji postaju stihovi legendarnog Džonija Štulića: “Balkane, Balkane, Balkane moj, budi mi silan i dobro mi stoj…”

PIŠE: Vedran Jahić



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button