Zanimljivosti i zabava

Nevjerovatan primjerak grada u stijeni! (FOTO)










Grad uklesan u stijeni jedno je od najvećih arhitektonskih dostignuća u istoriji. Sagrađen je prije 2.200 godina, a lokalno stanovništvo dalo je gradu nadimak “Pustinjska ruža”. Do 1812. godine, grad je bio izgubljen i nepoznat široj svjetskoj javnosti. Oko 1800. godine, pojedini naučnici naslućivali su da bi negdje na Bliskom istoku mogao postojati legendarni grad uklesan u stijenama. Petra je bila glavni grad Nabatejaca. Nabatejci su bili savez arapskih nomadskih plemena, koji su, kao karavanski trgovci, velikim dijelom kontrolisali trgovačke puteve prema južnoj Arabiji.

Petra je poznata po helenističkim građevinama uklesanim u stijene, ali i vodovodnom sistemu. Stanovnici Petre poznavali su složene zakone hidraulike i hidrotehnike, gradeći komplikovane vodovodne sisteme. Čudo nekadašnjeg svijeta izgrađeno je tako da svako, ko je želio ući u grad, morao je proći kroz dugačak usjek u planini. Petra nije zanimljiva samo kao grad, već i zbog naročite vrste stijena u koje je grad uklesan. U davnim vremenima, Petra je bila izuzetno važno trgovačko mjesto zahvaljujući položaju između Indije i Egipta, odnosno Arabije i Sirije.

Možda će Vas zanimati i:

Karavani sa srebrom, začinima, tamjanom, zlatom, slonovačom i svilom prolazili su ovuda ostavljajući dio tovara kao sredstvo plaćanja. Tehnike topljenja gvožđa i bakra, kao i umjetnost vajanja u kamenu bile su ispred svog vremena u Petri. U prvom vijeku, Rimljani nameću poreze gradu, a početkom drugog vijeka grad postaje dio rimske provincije Arabije. Od trećeg vijeka počinje propadanje grada. Nakon zemljotresa u 4. vijeku, grad je postao pust i takav ostao vijekovima. Samo su beduini znali gdje se nalazi, čuvajući ga od zlonamjernih posjetilaca.

U 19. vijeku, ponovo ga je otkrio Johan Burkhart, putnik iz Švajcarske. 1929. godine, arheolozi počinju iskopavanja, a 1958. svjetlost dana ponovo je ugledao glavni dio Petre. S okolnim lokalitetima, Petra predstavlja arheološko i kulturno-istorijsko blago. Jedan je od zaštitinih znakova jordanskog turizma i mjesto koje treba posjetiti. Da bi se ušlo u Petru, treba platiti 27 jordanskih dinara (gotovo isto toliko eura), a na ulazu vas dočeka slika Indijane Džonsa. Naime, Petra se pojavljuje u trećem dijelu Spilbergovog serijala o Indijani Džonsu.

AUTOR: Mladen Marić



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button