Tuzlanski kanton

Iznjedrila vrhunske svjetske muzičare, a niko o njoj ne brine: Muzička škola postaje ruglo u centru Tuzle










Srednja muzička škola u Tuzli, koja je tokom višedecenijskog djelovanja iznjedrila vrhunske muzičare svjetskog glasa, posljednjih godina postaje ruglo u centru grada soli.

Prije nekoliko godina, nakon što je došlo do slijeganja tla, na osnovu rješenja Službe za inspekcijske poslove Inspektorata za građevinarstvo Općine Tuzla, ova škola je, zbog ugroženosti objekta, zajedno sa Osnovnom muzičkom školom iseljena iz zgrade u kojoj se nalazila. Zgrada se nalazi pored sjeverne saobraćajnice, nedaleko od Skvera i Panonskih jezera, a učenici i rukovodstvo škole danas koriste objekte osnovnih škola Mejdan i Centar.

Ostale samo poruke

Nakon iseljenja, o zgradi niko ne vodi brigu, a svakim danom ovaj objekat sve više propada. Dijelovi fasade su išarani i otpadaju, a prozori i stakla su polomljeni. Na devastiranom objektu danas se mogu pročitati samo poruke koje su stavili nepoznati građani, a koji pozivaju da se spase i sačuvaju Srednja i Osnovna muzička škola.muzicka_ruglo 02

– Naša zgrada Muzičke škole ima neprocjenjivu tradiciju. Tradiciju treba čuvati, njegovati i domaćinski se brinuti. Primjer nebrige i nedomaćinskog, bahatog i urbicidnog ponašanja je upravo sadašnji izgled naše zgrade – napisali su građani.

U drugim porukama građani su pozvali da se obnovi školska zgrada, te da se ne dozvoli “zlim ljudima da uživaju u njenom propadanju”.

– Učinimo to zbog naše djece, naših učenika, zbog naše 65-godišnje muzičke tradicije u kontinuitetu, zbog nepresušnog i iznimno kvalitetnog znanja naših profesora poznatog i u svijetu – napisali su građani.

Ništa se nije promijenilo

Na porukama je ispisano i da se spriječi vandalsko uništavanje hrama kulture i muzičke tradicije u Osnovnoj muzičkoj školi koja datira još od 1949. godine. Ovakve poruke građani su postavili prije dvije godine, no, do sada, kao što smo se mogli uvjeriti tokom posjete ovom objektu, ništa se nije promijenilo. Naprotiv, objekat je u još lošijem stanju i čeka na uklanjanje ili obnovu.

Bila ponos Tuzle

Srednja muzička škola je osnovana 22. februara 1957. godine. Osnivači su bili profesori Čestmir Dušek i Dubravko Jurić.muzicka_ruglo 03

Tokom svog postojanja škola je postigla izuzetne rezultate u vaspitavanju mladih muzičara. Neki od njih su danas u svijetu afirmirani muzičari kao što su gitaristi Sanel Redžić, Denis Azabagić, Alen Garagić i Dejan Ivanović, pijanist Vladimir Valjarević i drugi. Škola je uvijek imala i izuzetno kvalitetan pedagoški kadar.

Učenici iz klasa profesora Čestmira Dušeka, Muhameda Mazalovića, Planinke Jurišić-Atić, Predraga Stankovića, Midhata Zulića, Miradeta Zulića i drugih, postizali su izuzetne rezultate na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima i na taj način afirmirali Tuzlu u zemlji i inostranstvu.

Izvor: S.Karić/Faktor.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button