Vijesti

Izetbegovićeva vanredna presica: Inicijativa je odgovor sve jačim napadima na BiH













Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, sazvao je u stranačkoj centrali vanrednu konferenciju za medije na kojoj govori o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Inicijativa je pokrenuta, kako tvrdi Izetbegović, zato što je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS-u, da se nad njima vlada, da oni nemaju mjesta u institucijama.

Možda će Vas zanimati i:

– Povratnici se vrijeđaju, vrijeđaju se vijernici, RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu. U svemu tome služi kao izgovor naziv RS. U Dejtonskom sporazumu taj naziv ne znači ništa. Na engleskom Republika Srpska ne znači ništa – kazao je Izetbegović.

– Nije zahtjev da se ukine naziv RS, pripada i Bošnjacima i ostalima i Hrvatima i jednako kao Srbima i cilj je da se to potcrta. Tražit ćemo da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati i u sve što čine taj entitet. I u Dan Republike Srpske. Za sada nema pravih rezultata u toj borbi i moramo je intenzivirati. Dok god ćute snage u BiH ili se bave sobom, a dok stižu tvrde i protivzakonite izjave od srpskih lidera taj trend se neće promijeniti. Vrijeme je da se kaže – dosta je. Prihvatili smo je jer smo htjeli mir, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se nastaviti ponižavanje. Ostavit ćemo rok i dati šansu da  se stvari poprave, dodao je Izetbegović.

Govoreći o tome zašto je inicijativa pokrenuta sada, Izetbegović je pojasnio da je ona pokrenuta jer je inteziviran napad na BiH, na njen euroatlantski put i integritet.

– Povezuje se rješenje Kosova sa statusom RS-a. Napada se na simbole BiH. Ovo to radi gospodin Dodik, on kao da ne želi imenovanje mandatara. To ime RS služi tome svemu – izjavio je Izetbegović.

Kazao je da entitet RS pripada svim narodima te da je cilj da se to potcrta.

– Ono što ćemo mi tražiti jeste da se u naziv unesu i Bošnjaci i Hrvati – dodao je.

Izetbegović je kazao kako je Milorad Dodik u ofanzivi te da dok god ćute probosanske snage, taj se trend neće promijeniti.

– RS je bazirana na kostima pobijednih ljudi, na etničkom čišćenju koje je kulminiralo genocidom. Prihvatili smo je jer smo htjeli mir, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se ponižavati drugi narodi – pojasnio je predsjednik SDA.

Potom je komentarisao reakcije na najavu SDA.

– Reakcije iz RS-a za našu najavu da se obratimo Ustavnom sudu, odgovoreno je prijetnjama da će se pristupiti protivzakonito. U čemu je problem da mi pitamo Sud jesmo li u pravu. Neka nas puste da se obratimo i vidimo ko je u pravu. Prijetnje su da će doći do otcjepljenja, referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar očistimo i da pitamo – je li stvarno mislite da se možete tako ponašati u Bosni i Hercegovini? Dodik je rekao da će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima s kojima će praviti vlast, ja ga pozivam da nađe najslabiju kariku. Šta je problem i zašto praviti ovoliku dramu, zapitao se Izetbegović danas.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH će, kazao je Izetbegović, uputiti zastupnici te stranke u Narodnoj skupštini RS-a, ali ne odmah već nakon perioda u kojem će dati šansu da se ti odnosi prema Bošnjacima i BiH promijene.

– Prijetnje su da će doći do otcjepljenja RS-a, do nekih referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar pročistimo, da stanemo na loptu i kažemo: „Da li vi stvarno mislite da to možete?“. Ima momenata kad treba podvući crvenu liniju – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je na Dodikovu izjavu da će tražiti „najslabiju kariku“ među Bošnjacima, kako bi sa njima pravio vlast.

– Neka slobodno traži. U SDA neće naći partnere za ono što on traži – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o reakcijama na inicijativu SDA, kazao je da svako ima pravo na svoj stav.

– Zašto se u OHR-u nisu zabrinuli kad je proslavljen neustavni 9. januar. Zašto Rusija tada nije reagirala – izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je da su Bošnjaci u institucijama RS-a, poput pravosuđa i policije, potpuno etnički očišćeni.

– Zašto su Srbi napustili Sarajevo, kad smo ih mi pozivali da ostanu? Nisu trebali – izjavio je Izetbegović odgovarajući na novinarsko pitanje o broju Srba u Sarajevu.

Izbor glavnog državnog tužitelja i inicijativa za izmjenu naziva entiteta RS nema direktnu vezu, ali je zastupljenost Bošnjaka u rukovodstvima državnih pravosudnih institucija utjecao na taj potez.

– Smatrali smo da možemo stvari popraviti političkim sredstvima. Stvari pomalo kulminiraju, sve su jači utjecaji. Vrijeme je da stanemo na loptu i da kažemo gdje su. RS pripada i Bošnjacima i Hrvatima i to mora biti tako u svakom segmentu – pojasnio je Izetbetgović dodatno najavljenu apelaciju.

Sa Miloradom Dodikom je prije mjesec dana razgovarao na temu odnosa, ali on, kaže Izetbegović, želi da dominira.

– Nije SDP rekao da neće koalirati sa nama već da neće sami sa nama koalirati. Velika je mogućnost da BH blok koalira sa SDA – izjavio je predsjednik SDA govoreći o potencijalnim koalicionim partnerima.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button